Keress receptre vagy hozzávalóra

Érzékeink szolgálatában: afrodiziákumok a konyhából

Az ember mindent képes szenvedéllyel csinálni: a munkát, az evést, a szerelmet… Hogy csak a konyhánál maradjunk, kinek az érzékei nem csábultak még el egy csodálatosan illatozó, aranyszínűre pirult sütemény vagy egy ropogós, mégis zamatos sült csirke láttán? S hogy a konyhai aromák hatással vannak párkapcsolatunkra is? Nézzünk körül kicsit az afrodiziákumok világában!

Bármerre utazzunk is, bármilyen konyhát is kedveljünk, lépten-nyomon illatos fűszerekkel, bódító gyümölcsökkel és zöldségekkel találkozunk. Habár a konyhában elsődleges feladatuk az ízhatás növelése, a harmónia és az egyensúly kialakítása ételeinkben, okos használatukkal sokat tehetünk szerelmi életünk jobbá tételéért is.

Érzéki fűszerek

A fűszernövények már ősidők óta az ember érzékeinek szolgálatában állnak: különleges aromát kölcsönöznek ételeinknek, gyógyítanak,  illatosítják környezetünket. A legismertebb afrodiziákumként számon tartott fűszerek:
 
Ánizs
A keleti, közép-keleti ételek gyakori ízesítője. Aromája kellemesen édeskés, fűszeres, frissítő. A szervezetre az epetermelés beindításával - főleg nehéz, zsíros ételek esetén - van jótékony hatással, de köhögés esetén is kiváló gyógyerő.
Afrodiziákumként ital formájában fogyasztandó, élénkítő hatású.
Receptek ánizzsal >>>

Babérlevél
A Kis-Ázsiából származó növény íze enyhén keserű, adagolásával csak óvatosan szabad bánni. A túladagolás akár tudatállapoti zavarokhoz is vezethet. Kis mennyiségben étvágyjavító és a vérkeringést is felpezsdíti.
Afrodiziákumként leginkább fűszerként, vagy teákban alkalmazhatjuk, élénkítő hatású.
Receptek babérlevéllel >>>

Bazsalikom
A fűszer eredetileg Indiából származik. Manapság a mediterrán, s főként az olasz konyha klasszikus fűszernövényeként ismert. Jellegzetesen édeskés, fűszeres, borsos illatát és ízét számos illóolaj adja. Nyugtatólag hat az idegrendszerre, és jótékony gyomorpanaszok esetén is. Köztudott, a bazsalikom természetes mérget - estragolt - tartalmaz, de egészen addig, amíg normál mennyiségben fogyasztjuk, nem lehet baj.
Afrodiziákumként fűszer vagy tea formájában fogyasztandó, hatása izgató.
Receptek bazsalikommal >>>

Chili, cseresznyepaprika
Talán az egyik legismertebb és leghatásosabb afrodiziákum. A nyálkahártya – így a nemi szervek környékének – vérkeringését erőteljesen felpezsdíti,  melegérzetet ad és fertőtlenít.
Afrodiziákumként friss vagy szárított formában fogyasszuk, izgató hatású.
Receptek chilivel >>>

Fahéj
Erős aromájú, édeskés-kesernyés, karakteres illatú növény. Melegségérzetet ad a testnek, mindemellett méregtelenít, felfrissít, fájdalom- és gyulladáscsökkentő.
Afrodiziákumként higított fahéjolajjal átdörzsölhetjük a testünket, de ételbe főzve is van hatása. Izgató hatású.
Receptek fahéjjal >>>

Gyömbér
Az ázsiai eredetű növény finoman édeskés, de csípős aromájú, égető, fűszeres ízű, melyet az illóolajaknak, a gyantasavnak és a gingerolnak köszönhet. A gyömbér elősegíti az emésztést, csökkenti a puffadást, csillapítja az émelygést, csökkenti a reumatikus és izomfájdalmakat, csillapítja a megfázás tüneteit.
Afrodiziákumként fogyasszuk a gyökérzetet nyersen vagy forrázva, de reszelve akár teát is ízesíthetünk vele. Hatása izgató.
Receptek gyömbérrel >>>
 
Kardamom
A fűszert a sáfrány és a vanília után a harmadik legdrágább fűszernövényként tartják számon. Eredetileg Dél-Indiából származik. Illata citromos, friss, íze finoman fűszeres, édeskés. A kardamon görcsoldó, emésztésjavító, a magok rágása pedig felfrissíti a leheletet.
Afrodiziákumként fűszerként kávéba, teába szórva fogyasszuk, süteménybe, levesbe is tehetjük. Élénkítő hatású.
Receptek kardamommal >>>

Szegfűszeg
A növény Indonéziából származik, jellegzetesen intenzív illatát és ízét a benne található illóolajaknak köszönheti. Íze tüzes, erős és finoman édeskés. A szegfűszeg elősegíti az emésztést, étvágyat csinál, csillapítja a fájdalmat, fertőtlenít.
Afrodiziákumként olaj vagy fűszer formájában fogyasszuk, hatása élénkítő.
Receptek szegfűszeggel >>>


 
Szerecsendió
Tüzes, fűszeres, enyhén kesernyés ízű fűszer. A gyógyászatban erős fájdalmakra, reumára alkalmazzák. A benne található illóolajak idegnyugtató és hangulatjavító hatásúak.
Afrodiziákumként magát a diót, illetve a növényből készített olajat fogyasszuk! Bódító hatású.
Receptek szerecsendióval >>>

Vanília
Finom illatú, édeskés fűszer, hangulatjavító hatással, az egyik legerotikusabb virág, az orchidea rokona.
Afrodiziákumként oldat formájában vagy fűszerként fogyasszuk, hatása izgató.
Receptek vaníliával >>>

A vágy gyümölcsei - és más finomságok

Avokádó
Magas növényizsír-tartalma miatt energiát szolgáltat, a termékenységet elősegítő E-vitamint és telítetlen zsírsavakat tartalmaz.
Receptek avokádóval >>>
 
Csokoládé
Koffeint és theobromint tartalmaz. Mindkét alkotórész fokozza a jó hangulatot, az életörömöt - és nem utolsó sorban a szexuális vágyat.
Receptek csokoládéval >>>

Datolya
Az arabok legkedveltebb gyümölcse, hitük szerint növeli a férfiasságot. Rengeteg gyümölcscukrot tartalmaz, melynek révén gyorsan juttat energiához.
Receptek datolyával >>>
 
Füge
A vitalitást fokozó mediterrán gyümölcs, amely hazánk déli tájain is megterem. Erőt ad és elősegíti a koncentrációt.
Receptek fügével >>>

Kaviár
A kaviár mindig az elõkelőség, a gazdagság, a szexualitás egyik szimbóluma volt. Kedv- és egyúttal erőnlétfokozó hatása jól ismert. Különösen jótékony hatású potencianövelő, megszünteti a szexuális fáradtságot.
Receptek kaviárral >>>

Tojás
A születés szimbóluma jelentős fehérje- és tápanyagforrás. A hagyomány szerint az egyik legismertebb vágyfokozó.
Tojásos receptek >>>
 
Zeller és petrezselyemgyökér
Az erőteljesen illatozó gumók izgatólag hatnak érzékeinkre. A húgyutakkal együtt a méhet is izgatják, ezért sorolják őket az afrodiziákumok közé.
Receptek zellerrel >>>
Receptek fehérrépával >>>

„Alkalmi teázás”

Egy meghitt teázás varázslatos bevezetése lehet az együttlétnek. De hogyan készítsük el a teákat?

Válasszunk ki egy számunkra kedves aromájú teafüvet a fenti növények közül. (Ajánlott a citromfűvel kezdeni, az ebből készült ital szinte mindenkinek ízlik, s  minden tekintetben magas élvezeti értékkel bír.)

  • Forrázat: 2-3 dl forró vízzel leforrázunk 2-3 teáskanálnyi füvet vagy virágot, majd lefedve 3-12 percig állni hagyjuk, ezt követően leszűrjük és fogyasztjuk.
  • Forralás: gyökerek, magok, kérgek esetén 2-3 dl vízben magokból kiskanálnyit, kérgekből, gyökerekből csapott evőkanálnyit forralunk 2 percig, utána 5-10 percig még állni hagyjuk, majd megisszuk.

Végezetül lássuk egy indiai „vágyfokozó” tea receptjét!

Forraljunk fel 1 liter tejet, és ezzel egy időben főzzünk 1 liter teát fekete teából, fahéjból, kardamommagból, szegfűszegből, szegfűborsból, ánizsból  és gyömbérből. (A hozzávalók arányát mindenki ízlés szerint adagolhatja, de vigyázzunk, hogy ne vigyük túlzásba a fűszereket, mert a tea akkor ihatatlanul erős lesz!) A felforralt tejet öntsük a fűszeres teához, fedjük le, majd fél óra múlva szűrjük le és édesítsük mézzel.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Magazin