Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Az eredeti szegedi halászlé (szögedi)

default user icon
4 5/5

Hozzávalók

  • 60 dkg tisztított ponty
  • 60 dkg tisztított harcsa
  • 40 dkg vöröshagyma
  • 1 dkg fokhagyma
  • 1-2 db erős paprika
  • 2 dkg só
  • 4 dkg szegedi fűszerepaprika

Elkészítés

    1. A megtisztított halakat kifilézzük, és a csontokból, fejekből a félfőre vágott vöröshagymával, sóval, borssal, fokhagymával, a tetejére szórt őrölt pirospaprikával és fejenként egy liter vízzel felöntjük és legalább 2 – 2,5 órán keresztül főzzük.
    2. A megmaradt halfiléket beirdaljuk, felkockázzuk, megszórjuk kevés sóval és felhasználásig hűtőbe rakjuk.
    3. Ha az alaplevünk elkészült, akkor átpasszírozzuk egy tésztaszűrőn, fakanállal vagy egy húsverő kalapáccsal mozgatva a szűrőben a kimert halcsontokat. Erre azért van szükség, hogy a halcsontról lejöjjön a husi, és ez fogja tartalmassá tenni az alaplevünket.
    4. Ha megvagyunk az alaplével akkor felforraljuk és belerakjuk a már előkészített halkockákat, Ezt követően 10 percig főzzük. Amennyiben volt belsőség a halakban akkor azt most hozzáadjuk, még 10 percig főzzük. Kóstolás után újra ízesítjük, ha szükséges.
    5. Hegyes erős paprikát vagy csípős tört paprikát és friss kenyeret vagy kalácsot tálalunk hozzá.

    AZ EREDETI HALÁSZLÉ RECEPT >>> 

    PIKÁNS HALÁSZLÉ >>> 

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

Trükkösmókus
Csatlakozom Marika és Lucian hozzászólásához. Ez az étel lehet egy finom "halleves",de nem halászlé.Igaz,hogy hasonlóan főzik pl.Bácsszentgyörgyön,de szerintem is ai igazihoz kell az előzetesen elkészített(hagyma,paprika,apró halak,lehetőleg több féle fűszerrel,stb.)Alaplé (ez adja meg az egésznek a rangját),majd ha az teljesen készre főtt és átpasszíroztuk,ebbe a jó sűrű lébe , amikor már újra forr tesszük az előre elkészített lehetőleg szálkamentes,vagy szálkátlanított(kifilézett)halszeleteket,belsőséget(haltejet,ikrát) és főzzük 20 percet amíg a szeletek megpuhulnak. Óvatosan keverjük,inkább rázzuk és nem szabad túlfőzni.Jó étvágyat, boldog Karácsonyt a halászlével!
Trükkösmókus
Csatlakozom Marika és Lucian hozzászólásához. Ez az étel lehet egy finom "halleves",de nem halászlé.Igaz,hogy hasonlóan főzik pl.Bácsszentgyörgyön,de szerintem is ai igazihoz kell az előzetesen elkészített(hagyma,paprika,apró halak,lehetőleg több féle fűszerrel,stb.)Alaplé (ez adja meg az egésznek a rangját),majd ha az teljesen készre főtt és átpasszíroztuk,ebbe a jó sűrű lébe , amikor már újra forr tesszük az előre elkészített lehetőleg szálkamentes,vagy szálkátlanított(kifilézett)halszeleteket,belsőséget(haltejet,ikrát) és főzzük 20 percet amíg a szeletek megpuhulnak. Óvatosan keverjük,inkább rázzuk és nem szabad túlfőzni.Jó étvágyat, boldog Karácsonyt a halászlével!
Lucian
Alaplé nélkül szegedi halászlé? Ugyan már...:(((
45marika
Bocsánat, de a szögedi halészlé nem ilyen! Apróbb halakból, a ponty fejéből, farkából sok vöröshagymával alaplevet főzünk Ezt átpasszírozzuk. Az alapléhez tetszés szerint vizet öntünk, lassan forraljuk, a tetejére jön a házi piros paprika, esetleg Piros Arany. Ízlés szerint csípőset is tehetünk bele. Beletesszük a felszeletelt halat, ikrát, haltejet, sózzuk. Rövid ideig főzzük, mert a hal gyorsan megfő.

Hasonló Receptek

Magazin