Keress receptre vagy hozzávalóra

Az eredeti szegedi halászlé (szögedi)

default user icon
4 5/5

Hozzávalók

  • 1,5 kg ponty
  • 1 dl olaj
  • 4 közepes fej vöröshagyma
  • 3 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1 teáskanál őrölt erős pirospaprika
  • 2-3 db kisebb paradicsom
  • 2 db zöldpaprika

Elkészítés

    1. A halat megtisztítjuk, 3 cm-es szeletekre vágjuk.
    2. Kb. 6-8 literes fazékba beleöntjük az olajat, amiben a meghámozott és felszeletelt vöröshagymát üvegesre pirítjuk. Rátesszük a pirospaprikát, s azonnal felöntjük 4-5 liter vízzel. Belerakjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot. Ha ezek megfőttek, átpasszírozzuk, s az egész lét felforraljuk.
    3. Ekkor beletesszük halszeleteket. Lassú tűzön fél óráig főzzük. Ízlés szerint sózzuk.

    Második fogásként túrós csusza illik hozzá.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Trükkösmókus 9 hónappal ezelőtt
Csatlakozom Marika és Lucian hozzászólásához. Ez az étel lehet egy finom "halleves",de nem halászlé.Igaz,hogy hasonlóan főzik pl.Bácsszentgyörgyön,de szerintem is ai igazihoz kell az előzetesen elkészített(hagyma,paprika,apró halak,lehetőleg több féle fűszerrel,stb.)Alaplé (ez adja meg az egésznek a rangját),majd ha az teljesen készre főtt és átpasszíroztuk,ebbe a jó sűrű lébe , amikor már újra forr tesszük az előre elkészített lehetőleg szálkamentes,vagy szálkátlanított(kifilézett)halszeleteket,belsőséget(haltejet,ikrát) és főzzük 20 percet amíg a szeletek megpuhulnak. Óvatosan keverjük,inkább rázzuk és nem szabad túlfőzni.Jó étvágyat, boldog Karácsonyt a halászlével!
Trükkösmókus 9 hónappal ezelőtt
Csatlakozom Marika és Lucian hozzászólásához. Ez az étel lehet egy finom "halleves",de nem halászlé.Igaz,hogy hasonlóan főzik pl.Bácsszentgyörgyön,de szerintem is ai igazihoz kell az előzetesen elkészített(hagyma,paprika,apró halak,lehetőleg több féle fűszerrel,stb.)Alaplé (ez adja meg az egésznek a rangját),majd ha az teljesen készre főtt és átpasszíroztuk,ebbe a jó sűrű lébe , amikor már újra forr tesszük az előre elkészített lehetőleg szálkamentes,vagy szálkátlanított(kifilézett)halszeleteket,belsőséget(haltejet,ikrát) és főzzük 20 percet amíg a szeletek megpuhulnak. Óvatosan keverjük,inkább rázzuk és nem szabad túlfőzni.Jó étvágyat, boldog Karácsonyt a halászlével!
Lucian 10 hónappal ezelőtt
Alaplé nélkül szegedi halászlé? Ugyan már...:(((
45marika 5 évvel ezelőtt
Bocsánat, de a szögedi halészlé nem ilyen! Apróbb halakból, a ponty fejéből, farkából sok vöröshagymával alaplevet főzünk Ezt átpasszírozzuk. Az alapléhez tetszés szerint vizet öntünk, lassan forraljuk, a tetejére jön a házi piros paprika, esetleg Piros Arany. Ízlés szerint csípőset is tehetünk bele. Beletesszük a felszeletelt halat, ikrát, haltejet, sózzuk. Rövid ideig főzzük, mert a hal gyorsan megfő.

Hasonló Receptek

Magazin