Csokiba mártott amerikai fánk

default user icon

Hozzávalók

  • Tésztához (kb. 24 db):
  • 50 g élesztő
  • 1,4 dl tej
  • 500 g liszt
  • 60 g cukor
  • 1 tk. vaníliás cukor
  • 7 dkg puha vaj
  • 3 db tojássárgája
  • 1 tk vanília aroma
  • csipet só
  • Sütéshez:
  • 5 dl olaj
  • Mázhoz:
  • 200 g csoki (tej, ét, és fehér vegyesen)
  • darált dió és/vagy mogyoró
  • színes és/vagy csokis tortadara

Elkészítés

    1. A tejet mikróban meglangyosítjuk, beletördeljük az élesztőt, beleszórjuk a vaníliás cukrot és 3 ek. lisztet. 15 percre lefedjük és kelni hagyjuk.
    2. A maradék lisztet és a cukrot egy tálba rakjuk és összekeverjük a sóval, majd a közepére egy mélyedést csinálunk. A vajat kockákra vágjuk (nekem így könnyebb, de akár morzsolhatjuk is), majd a tojássárgákkal, az aromával és a megkelt élesztővel együtt a lisztes keverékhez öntjük. Összedolgozzuk. A tészta akkor jó, ha a vaj és a cukor nem darabos. Ha nagyon ragad még egy kis lisztet rakhatunk hozzá.
    3. Ha a tészta kész, megszórjuk egy kis liszttel és letakarjuk. Addig kelesztjük, amíg a kétszeresére nem nő.
    4. Amikor megkelt, még egyszer átgyúrjuk, és kilisztezett munkalapon ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és kiszaggatjuk.
    5. A kiszúrt fánkokat még 10 percre lefedjük, és kelni hagyjuk. Közben az olajat egy kis edénybe öntjük (nem kell, hogy túl nagy legyen, hiszen a fánkok gyorsan sülnek meg, ezért nem érdemes háromnál többet egyszerre kisütni; továbbá nem kell, hogy ellepje az olaj) és megmelegítem, majd, amikor felforrósodott, a fánkokat beleteszem, és aranybarnára sütöm.
    6. Összetördeljük a csokitkat, és betesszük a mikróba egy fél percre. Ha darabos marad, nem kell megijedni, kevergessük addig, amíg el nem olvadnak. A fánkok egyik felét belemártjuk a csokiba, utána a dióba és/vagy mogyoróba, esetleg megszórjuk tortadarával. 10 percre berakjuk a hűtőbe, hogy a máz megdermedjen. 

Megjegyzés

Költözés miatt a sütemény kiszúrók még nem kerültek elő, ezért pohárral és (jól megtisztított) szörpkupakkal szúrtam ki a fánkokat.

Gwendolin
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hasonló Receptek

Magazin