Erdélyi kürtöskalács

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 1 egész tojás
  • 3 tojássárgája
  • 5 kanál porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 3 dkg élesztő
  • 8 dl tej
  • A beszóráshoz és a kenéshez:
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg apróra vágott dió

Elkészítés

    Elkészítés: A kürtöskalácsot csak megfelelő eszközökkel lehet elkészíteni, és a finom kürtöskalács csakis parázs felett süthető. A kürtöskalács sütő egy 10-12 cm átmérőjű 30-35 cm hosszú fahenger, melynek közepén vékony vasrúd halad át, az egyik végén 10 cm hosszú támasztóvassal, a másik végén 50 cm hosszú forgatóvassal van ellátva. Olyan tűzhely (kemence) szükséges, amelynek felső lapja leszedhető, és a tűzhely 2 szélére 2 téglát állíthatunk, vagy pedig erre a célra készített vaslábakat. Nyáron az udvaron a flekkensütő parázstartója felett lehet megsütni.

    A tészta alapanyagaiból nagyon finom, a fánkénál keményebb tésztát dagasztunk, ruhával letakarjuk, és 1 órát kelesztjük meleg helyen. A tűzhelyet ez idő közben előkészítjük. A sütőfát bevajazzuk, az apróra vágott diót kristálycukorral összekeverjük.

    A már megkelt tésztából egy kistányérnyi adagot kiveszünk, és lisztezett deszkán ujjnyi széles csíkokat sodrunk egy hosszban, és kevés hézagot hagyva a sütőfára tekerjük körös-körül, ujjunkkal lelapítjuk, hogy a tészta mindenütt összeérjen, és eltakarja a fát.

    A fahengert a két téglára vagy vastartóra helyezzük és állandó forgatás mellett az égő parázs felett lassan sütjük. Amikor kezd egyenletesen pirulni, olvasztott vajjal bekenjük, és szűrön keresztül a porcukrot rászórjuk minden oldalára, mely a sütéstől szép barnára karamellizálódik és szép fényes lesz. Ha dióval szórjuk, akkor a tésztát sütés előtt kenjük be tojásfehérjével, és így szórjuk rá a kristálycukorral összekevert diót. Ezt is lassan sütjük, közben kenegetjük vajjal, míg megsül.

    A kürtöskalács kb. 10-15 perc alatt sül meg, azután óvatosan leszedjük, és felállítva, fogyasztásig letakarjuk, egészben tesszük az asztalra.

Megjegyzés

Nagymama minden hétvégén elkészítette a kürtöskalácsot, miután a kenyereket betette a kemencébe...

Varga Ilona Baba
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Varga Ilona Baba 2 évvel ezelőtt
Az attól függ mekkorák a kürtőskalácssütő rudak,mi nagy rudakat használunk és kb 6-8 darab lesz 1kg lisztből.
bb 2 évvel ezelőtt
Kedves mjjbaba! Ennyi hozzávalóból hány darab kalács jön ki?
Varga Ilona Baba 2 évvel ezelőtt
Igazad van hiba ! mert egy kiló liszthez sok a 8 dl tej.... csak 3 dl kell, hát úgy néz ki a 3-ból 8 lett ,a só igen, a sót se irtam oda, de remélem mindenki tudja ,hogy mindenbe kell só ,még ha egy csipetnyi is ,akkor is kell ,ezt gondolom mindenki tudja ,aki már tud valamennyire sütni főzni,mert a só adja ki mindennek az izét aromáját.....
Lázár Gyula 2 évvel ezelőtt
A receptben van egy nagy hiba: a szükséges tej mennyisége max 6 dl.! Kimaradt a receptből a só! Egyébként nagyon köszönjük a receptet, nagy sikere volt a kemencében sült kürtösünknek.
Vékony Erika 5 évvel ezelőtt
Köszönjük a receptet, ez a legjobb kürtőskalács!

Hasonló Receptek

Magazin