Részletes receptkereső »

RECEPT

« vissza

Erdélyi kürtöskalács

Lefotóztam, levideóztam

Lefotóztam, levideóztam!

Megfőztem

Ezt a receptet már megfőztem!

A jelre kattintva a doboz kipipálódik, a recept pedig belekerül a már megfőzött receptek közé. Használatához be kell lépni.

Recept mentése

Recept mentése

Recept elküldése

Recept küldése

Cikk megosztása
Média mentése Képet, videó linkjét tölthetsz fel ehhez a recepthez

Média anyag csatolásához be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept mentése Saját recepttárba mentés

Saját recepttárba mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept elküldése

Erdélyi kürtöskalács

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
  • Másnak így tetszett:
  • Elkészítési idő:
  • Elkészítés nehézsége:
  • Árkategória:
  • Recepttárba mentve: 71
  • Elküldve: 48

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 1 egész tojás
  • 3 tojássárgája
  • 5 kanál porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 3 dkg élesztő
  • 8 dl tej
  • A beszóráshoz és a kenéshez:
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg apróra vágott dió

Elkészítés:

A kürtöskalácsot csak megfelelő eszközökkel lehet elkészíteni, és a finom kürtöskalács csakis parázs felett süthető. A kürtöskalács sütő egy 10-12 cm átmérőjű 30-35 cm hosszú fahenger, melynek közepén vékony vasrúd halad át, az egyik végén 10 cm hosszú támasztóvassal, a másik végén 50 cm hosszú forgatóvassal van ellátva. Olyan tűzhely (kemence) szükséges, amelynek felső lapja leszedhető, és a tűzhely 2 szélére 2 téglát állíthatunk, vagy pedig erre a célra készített vaslábakat. Nyáron az udvaron a flekkensütő parázstartója felett lehet megsütni.

A tészta alapanyagaiból nagyon finom, a fánkénál keményebb tésztát dagasztunk, ruhával letakarjuk, és 1 órát kelesztjük meleg helyen. A tűzhelyet ez idő közben előkészítjük. A sütőfát bevajazzuk, az apróra vágott diót kristálycukorral összekeverjük.

A már megkelt tésztából egy kistányérnyi adagot kiveszünk, és lisztezett deszkán ujjnyi széles csíkokat sodrunk egy hosszban, és kevés hézagot hagyva a sütőfára tekerjük körös-körül, ujjunkkal lelapítjuk, hogy a tészta mindenütt összeérjen, és eltakarja a fát.

A fahengert a két téglára vagy vastartóra helyezzük és állandó forgatás mellett az égő parázs felett lassan sütjük. Amikor kezd egyenletesen pirulni, olvasztott vajjal bekenjük, és szűrön keresztül a porcukrot rászórjuk minden oldalára, mely a sütéstől szép barnára karamellizálódik és szép fényes lesz. Ha dióval szórjuk, akkor a tésztát sütés előtt kenjük be tojásfehérjével, és így szórjuk rá a kristálycukorral összekevert diót. Ezt is lassan sütjük, közben kenegetjük vajjal, míg megsül.

A kürtöskalács kb. 10-15 perc alatt sül meg, azután óvatosan leszedjük, és felállítva, fogyasztásig letakarjuk, egészben tesszük az asztalra.

Megjegyzés:

Nagymama minden hétvégén elkészítette a kürtöskalácsot, miután a kenyereket betette a kemencébe...

A receptet és a fotót Mjjbaba küldte. Köszönjük!

mjjbaba receptjeiből:
Túrógombóc aludttejből
Zöldségkrém (zakuszka) télire
Tárkonyszósz
Túrós bukta
Erdélyi tarka paszulygulyás füstölt csülökkel
Juhtúrós puliszka öntött salátával
Mititei (picurkák)
Töltött pulyka nem csak húsvétra
Megjegyzés (Saját jegyzet a recepthez)

Összes hozzászólás: 5 db »

Legfrissebb hozzászólás

  • 2014. szeptember 12. (péntek) 12:11
    Az attól függ mekkorák a kürtőskalácssütő rudak,mi nagy rudakat használunk és kb 6-8 darab lesz 1kg lisztből.
Receptválogatás
Tepsiben sült vacsorák
Fogunk egy tepsit, belepakoljuk a sok földi jót, fűszerezzük, majd betoljuk a sütőbe. Tíz perces munkával is lehet kiváló vacsorát készíteni. A sütőtől pedig bemelegszik a konyha, és finom illatok lengik be hamarosan a lakást...
Legfrissebb receptek
Még több friss recept »
Francia hagymaleves cipóban Francia hagymaleves cipóban
Dukatell bukta (kelt tészta) Dukatell bukta (kelt tészta)
Márványos kevert kuglóf Márványos kevert kuglóf
Rántott csirkemell labda Rántott csirkemell labda
Esterházy rostélyos vajas galuskával Esterházy rostélyos vajas galuskával
Körmös csülökpörkölt bográcsban Körmös csülökpörkölt bográcsban
Foszlós fonott kalács Foszlós fonott kalács
Békebeli vaníliás kifli Békebeli vaníliás kifli
Narancsos gesztenyegolyók Narancsos gesztenyegolyók
Gyömbéres pálmalevél Gyömbéres pálmalevél
http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/119000/119246_kelt-teszta-110.jpg A tökéletes kelt tészta

Sokan félnek a legfinomabb sütemények alapjául szolgáló kelt tészta készítésétől – nem minden alap nélkül. Van ugyanis…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122939_chowder-110.jpg Chowder, a tartalmas egytálétel

Az angolszász vidékek kedvelt egytálétele, a chowder több száz éve jött létre, a szegények konyhájának laktató fogásaként.

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122957_korte-110.jpg Körte, a varázslatos

A körte - az almához hasonlóan - egész évben beszerezhető, mégis évente csak hat kilót eszünk meg belőle fejenként. Pedig…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122946_pizzas-masni-110.jpg Kenyér négyszer újragondolva

Ott búcsúztunk el egy héttel ezelőtt, hogy elárulom, miért nem készült vasárnapi ebéd, és azt is, hogy mi a legújabb sós…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122930_kezdo-konyha-110.jpg Ketten, kis pénzből, könnyedén

Most induló sorozatunk afféle segítségnyújtás a konyhai feladatokkal ismerkedő olvasóinknak. Azoknak, akik nem gyakorlottak, akik…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122922_arancini-110.jpg Arancini, a szicíliai rizsgolyó

Kis kerek, aranyló golyóbisok, amelyek kívül ropogósak, belül pedig izgalmas rizstölteléket rejtenek. Nem más ez, mint a…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/112000/112886_vargabeles-110.jpg A vargabéles-rejtély

Sokan először a menzán találkoztunk ezzel a furcsa, de nagyon finom desszerttel, amit jó nagy kockára vágva, porcukorral vagy…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122909_babos-egytaletel-110.jpg Tartalmas babos egytálételek

A laktató, melengető ételek időszakában előkerülnek a babbal készülő fogások. A különféle levesek és főfogások közös jellemzője…

Legnépszerűbb receptkategóriák
Összes kategória »
Levesek
Szárnyasok
Tészták
Saláták
Vega
Grill
30 perces
Olcsó
Magyaros
Mediterrán
Olasz
Görög
Egzotikus
Vendégvárók
Befőzés
Diétás
Desszert
Palacsinta
Pite
Csokis
Gyümölcsös
Sajtos
Pogácsák
Kenyerek
Az értékeléshez csak bejelentkezett felhasználók adhatnak le szavazatot.
Kérjük jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál az oldalon, most megteheted!

Tovább a belépéshez »
Hasznos csomag
előző recept
következő recept