Erdélyi juhtúros puliszka

default user icon
4 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 50 dkg kukoricaliszt
  • 1 liter forró víz
  • 25 dkg juhtúró
  • 2-3 dl tejföl
  • 1 csokor zöldhagyma vagy 1 szál póréhagyma
  • 1 evőkanál zsír

Elkészítés

    Elkészítés: Egy rendes fazékba felteszek vizet melegedni, amikor gyöngyözni kezd, beleszórom a kukoricalisztet, takarékra veszem, így főzöm 20-25 percig. A tűzről lehúzva kevergetem, amíg összeáll. Ismét visszateszem a tűzre, nagy lángon egyet rottyantom, míg a vizet teljesen magába szívja, majd kiborítom a gyúródeszkára, hengert formálok belőle. A hagymákat vékonyra felkarikázom.

    Egy tűzálló tál alját kikenem a zsírral, megszórom juhtúróval. Cérnával centis szeleteket vágok a puliszkából, és rétegezni kezdem: puliszka, juhtúró, hagyma, és ismét puliszka, juhtúró, hagyma, egészen addig, míg elfogynak a hozzávalók, a tetejére juhtúró kerüljön, amit meglocsolok a tejföllel.

    A tálat lezárom alufóliával, 15 percre berakom a 150 fokosra előmelegített sütőbe, az idő leteltével leveszem a fóliát, még 3 percig sütöm.

    Melegen, tejföllel meglocsolva, esetleg reszelt sajttal meghintve önálló ételként is tálalhatom, de szaftos sültek körete is lehet.

Megjegyzés

Aki sósan szereti az ételeket, sózhatja is, én nem szoktam, hisz a juhtúró eléggé sós ízhatást ad.

Csóróbb napokon, zsíron megdinsztelt hagymát adhatunk a tetejére, ízletes vacsoránk lesz. Jó étvágyat hozzá, Nani.

Fülöp Sándor
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Fülöp Sándor 5 évvel ezelőtt
Hali! Köszönöm észrevételeiteket, valóban jók az ajánlások, a jövőben használni fogom! Üdv Nani.
Halász Zoltán 5 évvel ezelőtt
Nagyszerű recept! De próbáljátok ki úgy is, hogy egy kis szalonna, egy kis kolbász, rá egy kevés (vagy nem is olyan kevés) savanyú apró káposzta, majd rá szintén a puliszka és befejezni úgy, ahogyan az eredeti recept szól. Isteni. A feleségem és a másfél éves kislányom megőrül érte.
LEVA 5 évvel ezelőtt
Nani, szuperek a recepteid! A kezdőknek javaslom, hogy ha megfőtt a kukorica, öntsétek le a víz egy részét egy edénybe, és keverés közben fokozatosan adjátok vissza a puliszkához. Akkor soha nem lesz túl híg, vagy túl sűrű. A sült hagyma mennyei hozzá, de egy kis sült füstölt szalonna is csodát tesz.
Robi 6 évvel ezelőtt
Hy! Az olaszok gyakorlatilag ugyan ezt az ételt polentának hívják. Lehet, hogy valakinek így jobban hangzik, vagy jobban ismerik. A recept egyébként, csakúgy, mint Nani szinte minden receptje tökéletes! Üdv, Nord.

Hasonló Receptek