Erdélyi csorbaleves

default user icon
11 4.5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1-1 kisebb fej fehér és vörös káposzta hajszálvékonyra vágva,
  • 1/2 kisebb kelkáposzta szintén felvágva,
  • 1 marékra való savanyú káposzta,
  • 3-4 karalábélevél vékonyra felvágva,
  • 25-30 dkg erdélyi szalonna,
  • 1 evőkanál olaj,
  • 2 fej vöröshagyma kockára vágva,
  • 1-2 gerezd fokhagyma szétnyomva,
  • 1-1 csomag petrezselyem, zellerzöld, kapor felvágva
  • fejenként 2-3 db virsli, cserkészkolbász, debreceni karikázva (minél több féle a húsnemû benne, annál finomabb)
  • só, bors, majoranna, bazsalikom, babérlevél, gulyáskrém
  • 1/2 l tejföl,
  • 2-3 kanál liszt a habaráshoz
  • 1 citrom leve
  • hangyányi cukor

Elkészítés

    Elkészítése: Az erdélyi szalonnát felteszem fõni 2 liter vízben. Amikor már puha, akkor a vöröshagymát, a fokhagymát az olajon megdinsztelem, rászórom a fûszerszámokat, majd a felvágott zöldnemûeket, és ezekkel együtt átdinsztelem. Az erdélyi szalonna fõzõlevével felengedem és megfõzöm. Amikor már puha a zöldség, akkor beleteszem a citrom levét, a hangyányi cukrot, a felkarikázott kolbászféleségeket, majd a tejfölbe belekeverem a lisztet, és bestaubolom. Újév hajnalán 1 és 3 között tálalom, lehetõleg friss fehér vagy barna kenyérrel. A legkékebbek is kijózanodnak.

Megjegyzés

Általában Szilveszterkor szoktam elkészíteni, kiváló kijózanító hatása miatt. Nem fog fájni reggel a fejetek. Köszönjük - sokak nevében!

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

bereck 10 hónappal ezelőtt
talan jobban talalna :Anyaorszagi csorba leves :)", majoranna, bazsalikom"?-A Duna-deltatol a Vaskapuig,eszakon Nagyvaradig mindenutt ettem csorbat,de ezt a ket fuszert seholsem hasznaljak a csorbaba,annal inkabb a lestyant az nem hianyozhat belolle.Es itt emlitette az egyik hozzaszollo a buzakorpabol keszult borsot(bors,borcs)amivel savanyitjak
Oláh Csilla 3 évvel ezelőtt
Csak egy apró megjegyzés, remélem nem sértődsz meg: az Erdélyi-szalonnát minek főzöd két órát, mikor az főtt szalonna?!
surda111 5 évvel ezelőtt
Ma volt szerencsém Nagyváradon megkóstolni ezt az ételt. Valami eszméletlenül finom, de az útitársaim is ugyanezt mondták!
Enyedi Ilona 6 évvel ezelőtt
Kedves Mindenki! A csorba leves igazi neve egesz Romaniaban ugyanaz: ciorba de perişoare (savanyuleves husgomboccal) ciorba de vită (savanyuleves marhahusbol) ciorba de pui (sav.leves csirkehusbol) ciorba de porc (sav.leves disznohusbol), ciorba de ţărănească (hus nelkul, vegyes zoldseg) stb... Mind attol fugg, mik a benne levo anyagok. Az igaz, hogy az alapfuszer a lestyan, csak mindenki elfelejti, hogy a savanyitas a korpacibere nevu (romanul : borş -ize a legjobban a magyar savanyukaposzta levehez hasonlithato) erjesztett es izesitett buzakorpaval tortenik. Tovabbi savanyitas tejfollel (smântână) lehetseges, de soha nem staubolnak, rantanak es habarnak leveseket Romaniaban. Egyszeruen nem hasznaljak ezeket az eljarasokat. A borş es a lestyan mellett fontos fuszer meg a roman konyhaban a kapor es a tarkony. Maga a bekuldott recept nem tunik rossznak, azonban sok benne a kaposztafele, ami puffaszto hatassal bir, es a masnapos vagy kijozanodni akaro embernek nem feltetlen egeszseges... Neha igaz a mondas: a kevesebb, tobb... Ilona.
Leda Jankovits 7 évvel ezelőtt
Kedves OSYNA! Remélem nem vetted zokon a kritikát,aki receptet ír az nemcsak dicsérettel kell,hogy számoljon.... Egyébként nem a főzési tudományodnak szólt a kritika mert azt nem is ismerjük,hanem a receptnek,nevezhetik Erdélyi csorbának,de aki ott nőtt fel,az tudja milyen is az ! Sokféleképpen készítik,de a lestyánt nem szokták kihagyni belőle,az az alap íz,és a másik a savanykás íz.Amit te itt megosztottál velünk,egyfajta korhelylevesnek tűnik.BOCS
Offenbeckné dr.Sólyi Ilona 8 évvel ezelőtt
Nem tudom valaha is idetévednek-e azok, akik a megjegyzéseket voltak szívesek leírni. Az ő kedvükért teszem közzé, hogy Kövi Pál: Erdélyi lakoma c. könyvéből származik a recept. Üdv/OSYNA
Apró István 9 évvel ezelőtt
Ez az étek biztosan finom, de ahogyan az előttem szólók írták, valójában nem sok köze van az erdélyi csorbához. A "csorbaleves" elnevezés pedig elég mókás - olyan, mint a "citromos limonádé", hiszen a csorba szó jelentése több balkáni nyelven is: leves. Nem vagyok erdélyi, ezért nem is érzem hivatottnak magam, hogy leírjak egy igazi jó kis csorba receptet, bár sohasem hagyom ki, ha arra járok. Az ottani keményhúsú, sötétzöld zöldbab és a lestyán mindenképpen kell bele. Reméljük akad majd egy avatott személy, aki további változatokkal gazdagítja a csorba-kedvelők recepttárát.
Jankovits Adél 9 évvel ezelőtt
kEDVES KLORIKA!Az igazi csorba más mint a fent le írt recept,ami természetesen finom.Nem kritizálnám a kedves embert aki volt olyan kedves és megosztotta velünk a receptjét.A csorba savanyú,és a jellegzetes ízét a lestyán adja .Több változata létezik ,pl ERDÉLYI CSORBA , PARASZT CSORBA és PACAL CSORBA.Ha érdekel írj és megírom.Most nincs rá időm.Üdvözlettel
V B 10 évvel ezelőtt
A staubolás az lisztszórást jelent! A tejföllel összekevert liszt az habarás. Bocs.
Gáborjáni Szabó Edit 11 évvel ezelőtt
Ez azért fordulhatott elő, mert a csorbalevesnek rengeteg fajtája van, én legalább 10 félét ettem már! Ahány vidék, annyi féle! A legjobb, ha többféle húst (marha, pulyka, sertés, tyúk, stb), és minél többféle zöldséget (káposzta, karfiol, répa, borsó, kelkáposzta, savanyú káposzta, zöldfűszerek, stbstb) teszel bele.

Hasonló Receptek

Magazin