Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Érdekességek: minden, amit eddig nem tudtál az új kenyér ünnepéről

default user icon
Stern Ágnes Érdekességek
0
Augusztus 20. az államalapítás ünnepe, „az ország születésnapja”, és az új kenyér ünnepe is. Mit is jelent ez utóbbi pontosan és hogyan kapcsolódik a nemzeti ünnephez? Többféle vélekedés is létezik ezzel kapcsolatban.

Az aratás ünnepe

Az aratási időszak befejezése a nyár második felére esik. A hagyomány szerint az aratás után Szent István-napra sütötték az új búzából készült első kenyeret.

Ezen a napon országszerte aratóünnepeket tartottak, ahol az aratás befejeztével az aratók búzakalászból és mezei virágokból aratókoszorút vagy búzababát kötöttek és ünnepélyes menetben a földesúr elé vitték. Az ünnep táncmulatsággal zárult.

Az ünnepi asztal ékessége

A termény betakarításához kapcsolódó különböző vallásos ünnepségek a más-más kultúrájú népeknél egyaránt a hálaáldozat bemutatását jelentik. Ide kapcsolódik az új kenyér ünnepe is, amit a középkori Magyarországon még korábban, július 15-én ünnepeltek.

Hogy hogyan került át augusztus 20-ára? 1818-ban Ferenc császár megengedte Szent István Budán őrzött kézereklyéjének a budai Várhegyen történő ünnepélyes körülhordozását. A Szent Jobb körmenet azóta is hagyományos ünnepi program. Minden ünnepnek fontos része az étkezés is, amit a kenyér szimbolizál a legjobban, ráadásul az aratás végét is körmenettel ünnepelték, így kézenfekvőnek tűnhetett ezt is nemzeti ünnep napjára időzíteni.

A rendszerváltás óta az is elfogadott véleménynek számít, hogy az új kenyér ünnepét 1949-ben, az alkotmány elfogadásakor szovjet mintára mesterségesen alkották meg.

Az ember legalapvetőbb élelmiszere a kenyér, az életet, a megélhetést és az otthont szimbolizálja. Az augusztus 20-ai állami ünnepen a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyérrel fejezzük ki, hogy az élet és a haza összekapcsolódik. Az új lisztből készült kenyér az ünnepi asztal ékessége lett, és jelképévé vált az államiság ünnepének.  

Verseny és kitüntetés

Minden évben a Szent István-napi kenyérversenyen dől el, hogy melyik kenyér érdemli ki azt a kitüntetést, hogy az ország első számú kenyere legyen. A Magyar Pékszövetség 2011 óta megrendezi a megmérettetést, ahol szakemberekből álló zsűri dönti el, hogy melyik lesz felvágva az Új Kenyér ünnepén, amit előtte meg is szentelnek. Idén félszáz jelölés érkezett a Szent István-napi kenyér kategóriában. A győztes a Szerencsetarsoly elnevezésű alkotás lett a Pedró Pékségből. A kenyeret Vajda Péter és Takó Zoltán pékmester készítette.

Néhány érdekesség a kenyérről

Mi is a kenyér?

A kenyér gabonafélék, illetve kukorica lisztjéből sült, erjesztett tészta, az újkorban alapvető néptáplálék. Némileg különböző formában ugyan, de a világ minden részén fogyasztják.

A Magyar élelmiszerkönyv szabályozza, hogy mit lehet kenyérnek nevezni itthon. „A kenyér döntő részben gabonaőrleményekből tésztakészítéssel, alakítással, lazítással, sütéssel majd csomagolással vagy csomagolás nélkül előállított élelmiszer. A csomagolatlan termék tömege 250 g-mal osztható, de legalább 500 gramm.”

Az egészségesség kérdése

Minél fehérebb egy kenyér, annál kevesebb benne a rost, és annál könnyebben emészthető, viszont az egészséges étrendben a magas rosttartalmú, lassabban felszívódót javasolják a szakemberek.

Magas a napi fogyasztás

Bár a KSH adatai szerint az utóbbi években némileg csökkent a kenyérfogyasztás, de a legtöbben még mindig napi szinten fogyasztjuk, leginkább szendvicsként. Egy ember átlagosan 45-47 kilónyi kenyeret fogyaszt el évente Magyarországon.

Elődje a lepény

A régészek olyan lapos edényeket találtak, amikben feltehetően lepényeket sütöttek. A magyarok már az őshazában termesztettek gabonát étkezési célra. A lepényből, azaz a kovásztalan kenyérből, fejlesztették ki a kovászos kenyeret.

Régi néphit és babona

A néphit szerint a pénteki kenyér sír a kemencében. A kenyérsütés napja általában a szombat volt, ekkor egy hétre valót készítettek.

7 EGYSZERŰ LÉPÉS: ÍGY SÜSS OTTHON ROPOGÓS KENYERET! >>> 

5 TIPP, HOGY TOVÁBB FRISS MARADJON A KENYÉR >>> 

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Magazin