Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 érdekesség, amit tudnod kell a sárgaborsóról

default user icon
MME
A sárgaborsó nemcsak, hogy nagyon olcsó és egészséges, de rengetegféleképpen elkészíthető, méghozzá nagyon egyszerűen. Mindezek ellenére sokan még azt sem tudják, hogy mi is ez pontosan. Pedig érdemes megismerni!

1. A sárgaborsó igazából zöldborsó

A sárgaborsó valójában nem egy különálló növényfaj vagy termés, hanem a zöldborsó (Pisum sativum) hántolt, szárított és felezett magjából készülő növényi ételkészítmény. A hámozás vagy tisztítás kiterjed a növény hüvelyére, tehát a borsószemeket megszabadítják a növény hüvelyborításától és ezután a külső halvány héjazatuktól is, a hasítási folyamat során, ezért lesz sárga a színe. A borsó a betakarításkor még kerek, de a szárítás és a tisztítás során két lencse formájú részre esik szét természetes módon, ez tulajdonképpen a két sziklevél. Száraz borsónak és feles borsónak is nevezik is gyakran nevezik.

2. Az egyik legegészségesebb táplálék

World’s Healthiest Foods nevű alapítvány a világ legegészségesebb tápláléka között tartja nyilván. Nem is csoda, hiszen képes szabályozni a vérnyomást és a koleszterinszintet, magas a rosttartalma, emellett remek B1- és B2 vitaminforrás, bővelkedik pantotén savban, biotinban, folsavban, E-vitaminban.

A többi hüvelyeshez hasonlóan ásványi anyagokban kiemelkedően gazdag: kálium, kalcium, magnézium, vas, cink, foszfor és mangán is bőségesen van benne. A benne található izoflavin, egy természetes ösztrogénként viselkedő vegyület, ami mell- és prosztatarák kialakulásának esélyét is csökkenti.

3. A babának is jó

Állapotosan is érdemes fogyasztani, mert sokat segít az anyukának és nagyban hozzájárulhat a magzat megfelelő fejlődéséhez is. A folsav segít a vérszegénység, az álmatlanság, a depresszió megelőzésében. A terhesség első hónapjaiban hozzájárul a baba egészséges gyarapodásához, és megfelelő mennyiség bevitele mellett a parányi szervezetben végbemegy a velőcső záródás, így garantálja a gerinc megfelelő fejlődését a korai időszakban. Az E-vitamin táplálja a szívet és az agyat, a terhesség idején létfenntartó jelentőségű a magzat számára.

4. Csak áztatni kell

Nem csak olcsó, de az elkészítése is nagyon egyszerű. A sárgaborsót a lencséhez, csicseriborsóhoz, szárazbabhoz hasonlóan érdemes egy éjszakára vízbe áztatni, hogy megpuhuljon, és a főzési idő is csökkenjen. Lényegében ennyi előkészület szükséges mindössze ahhoz, hogy aztán rengeteg finomság készüljön belőle.

5. Nem csak főzeléknek való

A legismertebb fogyasztási formája a főzelék, amitől sokan viszolyognak, régi rossz menzés élmények miatt, de ez könnyen felülírható. A magyar konyha felhasználja még leves, pástétom, és salátakészítéshez is, de ételek sűrítésére is jó. Ezeken kívül pedig akár még fasírt is készíthető belőle, amit mindenki a saját íz világa szerint fűszerezhet.



 

KÉSZÜLJ FEL A HIDEGRE! 5+1 ÉTEL, AMI ERŐSÍTI AZ IMMUNRENDSZERT 

9 ÉRDEKESSÉG, AMIT TUDNOD KELL A KÖRTÉRŐL 

6 DOLOG, AMIT NEM TUDTÁL A BIRSALMÁRÓL 

Ezek is érdekelhetnek