Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Érdekességek a fokhagymáról, amiket nem tudtál

A fokhagyma nem véletlenül a legismertebb és a legnépszerűbb fűszernövény, hiszen amellett, hogy sok ételben nélkülözhetetlen, számtalan jótékony hatása is van. Többek között tisztító, fertőtlenítő hatású. Íme néhány érdekesség erről a csodafűszerről.

Már Egyiptomban is népszerű volt

A fokhagyma az egyik legrégebben termesztett növény. Ázsiából származik, de Egyiptomban is ismert volt. Állítólag ezzel etették a piramisok építőit, mert meg voltak róla győződve, hogy a fokhagymától erősebbek lesznek. Az értéke is nagy volt, feljegyzések szerint Tutanhamon uralkodása alatt nagyjából 7 kilogramm fokhagymáért már rabszolgát lehetett vásárolni.

Számtalan babona tárgya

Rengeteg babona kapcsolódik hozzá, kezdve attól, hogy a fokhagyma távol tartja a vámpírokat, az ártó szellemeket, és még a pestist is. Újszülött gyermekek védelmezéseképp a kicsik bölcsőjébe is rendszeresen tettek fokhagymát, hogy elűzzék a babákra vadászó boszorkányokat. De szokás volt az ágyak szélét is bekenni vele, szintén az ártó szellemek távoltartása érdekében. Ugyanebből a célból raktak fokhagymafüzéreket a házak és az istállók ajtajára is.

Bár a fokhagymától biztonságot és nyugalmat reméltek, az özvegyek számára tilos volt a fogyasztása. A növényt ugyanis afrodiziákumként is alkalmazták. A megözvegyült asszonyok és férfiak számára azonban tiltott volt a testi szerelem, így nem hiányzott, hogy a növény felkorbácsolja a vágyakat. Friss házasok azonban használhatták, egy palesztin legenda szerint a vőlegény gomblyukába kellett helyezni egy gerezd fokhagymát, hogy jól sikerüljön a nászéjszaka és boldog legyen a házasság.

Védi az egészséget

A fokhagyma fertőtlenítő és tisztító hatása a benne lévő allicinnek köszönhető, ami több mint 20-féle baktériummal hatékonyan végez. Kéntartalmú vegyületeinek köszönhetően képes szabályozni a vércukor szintjét, serkenti az anyagcserét, csökkenti a vér koleszterin- és trigliceridszintjét, valamint a magas vérnyomást, bevethető gombás fertőzések ellen, méregteleníti a májat. Egészségünk megőrzése érdekében napi 1-2 gerezd nyers fokhagyma fogyasztását ajánlják.

Erre figyeljünk vásárláskor

Amikor fokhagymát vásárolunk, kemény darabokat vegyünk. Arra is figyeljünk, hogy csillogó és feszes legyen a héja. Érdemes hazai fokhagymát választani, mert annak intenzívebb az íze és frissebb is, mint az import áru. Miután megvettük, száraz, hűvös helyen tároljuk

Tippek pucoláshoz

A fokhagyma megpucolása nem túl kellemes feladat, ám szerencsére számos praktika létezik a megkönnyítésére. Használhatunk tálakat, mikrohullámú sütőt, kést vagy meleg vizet is. A videóban találsz pár remek ötletet.

Praktikák a szag ellen

A pucolásán kívül a szaga is komoly kellemetlenségeket okozhat,  ám szerencsére erre is van megoldás. A szájszag ellen érdemes néhány szál petrezselymet, 2-3 szem kávébabot, esetleg egy kávéskanálnyi ánizst vagy édesköményt elrágcsálni. Ha pedig a kezünkről szeretnénk eltávolítani a kellemetlen fokhagymaszagot, egyszerűen csak dörzsöljük át citrommal.

TEGYÉL FOKHAGYMÁT A PÁRNÁD ALÁ, ÉS NÉZD MEG, MI TÖRTÉNIK >>> 

5+1 ÉTEL, AMI AZONNAL ENYHÍTI A MEGFÁZÁS TÜNETEIT! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss