Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Indul a bodzaszezon! Ezt érdemes tudni a csodás növényről

A nyári melegben egy bodzás limonádénak már a gondolatától is felfrissülünk, de érdemes ennél akár komolyabban is venni a sárgásfehér virágot, ugyanis számos jótékony hatása van a szervezetre.

Amikor május–júniusban berobban a kora nyár, elindulhatunk bodzagyűjtő körutunkra, hogy az illatos, apró virágokat leszedjük, és lekvárt vagy szörpöt (legjobb, ha mindkettőt) készítsünk belőle. Később, augusztusban és szeptemberben leszedhetjük termését, a sötétebb színű bogyókat is. Ezeket ritkábban használjuk fel, pedig belőlük is készülhet például lekvár, és ezek is gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban. 

Már az ókorban is használták

A virágok gyógyító hatását már az ókori orvosok felismerték. Előszeretettel alkalmazták főzetét a hurutus megfázásra és a nyálkahártya irritációjának megszüntetésére is. Ezenkívül erősen izzasztó, így a láz csökkentésében lehet szerepe; valamint orrdugulás, köhögés esetén inhalálása enyhíti a kellemetlen tüneteket. Segítségünkre lehet a testsúlycsökkentésben – kúraszerűen alkalmazva –, mivel a bodzatea remek anyagcsere-javító, vízhajtó ital. Emiatt azonban fontos, hogy figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, ha rendszeresen fogyasztjuk.
A főzet külsőleg is hasznos, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása miatt a bőrápolás részévé válhat, és borogatás is készíthető belőle. 

Legendák „alapanyaga"

A bodzafához számos legenda kapcsolódik. Az egyik, hogy ebből készült a boszorkányok varázspálcája, a germán mondákban pedig a varázsfurulya. Egy másik szerint a fában tündérek laknak, ezért ha kivágnak egy bodzafát, a benne lakó mágikus lényeket énekléssel kell figyelmeztetni. Megint másik legenda alapján a fát tilos kivágni, mert megvédi a házat a gonosz szellemektől, bölcsőt azonban nem szabad belőle készíteni, mert az a gyermek halálához vezet.  

A termése is fogyasztható

A bodza legismertebb fogyasztási formái, a tea és a szörp a növény virágából készülnek, de bogyós termése is fogyasztható, ebből általában lekvár vagy gyümölcstea lesz. A bodzabogyó termése nagyon egészséges, mivel magas az ásványianyag- és vitamintartalma. Vashiányban szenvedőknek különösen ajánlott.

Van egy mérgező változata 

A gyalogbodza nem fás szárú, hanem lágyszárú, sokkal kisebb növény. Az ágai felfelé állnak, a virágok az ágak végén, a növény tetején helyezkednek el, és pirosas színt is felfedezhetünk bennük. Ügyeljünk arra, hogy ne keverjük össze őket, ha magunk szeretnénk bodzát gyűjteni. Kiemelkedően fontos az is, hogy az ehető változatot éretten fogyasszuk, mert az éretlen gyümölcs cianidot tartalmazhat, ami mérgező.

Vitaminokban gazdag

A bodza a kamilla melett az egyik legszélesebb körben használható gyógynövény. Ez a magas antioxidánstartalmának, illetve a benne található vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhető. Kiemelkedően magas például a C-vitamin-tartalma (kétszerese a citrusokénak), ezenkívül van benne A-, D-, E-, B6- és B12-vitamin is. Az ásványi anyagok közül nagyobb mennyiségben tartalmaz vasat és káliumot, valamint cink, réz, szelén, tiamin, foszfor, kalcium és riboflavin is bőven található benne.

Sokoldalúan felhasználható

A bodzavirágból vagy a bodzabogyóból készíthetünk mártásokat, lekvárt, szörpöt, szirupot, bort vagy akár likőrt is. Felhasználhatjuk fagylaltok, krémek készítésére, vagy tehetjük gyümölcssalátába, süteményekbe is. A szárított virágokból és a bogyókból is nagyon finom immunerősítő teát főzhetünk.

(Borítókép: Shutterstock)

AJánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss