Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

4 dolog, amit biztosan nem tudtál a pulykahúsról

A pulykahús kitűnő alapanyag! Mind tudjuk, hogy finom, zsírszegény, ráadásul változatos formában könnyen és gyorsan elkészíthető. De azt is tudtad róla, hogy hipoallergén, vagy hogy javítja a hangulatot? Íme 4 érdekesség, amit nem tudtál a pulykahúsról.

A pulyka húsa tápláló és mégis fitt: nem terheli a szív- és érrendszeredet, telített zsírsavakban gazdag. A pulykamell a legsoványabb húsok közé sorolható, amely zöldséggel, vagy gyümölccsel kombinálva az egészséges étrend része. Lássuk, mi az, amit még nem tudtunk róla!

Vörös és fehér húsa is van

A pulykának vannak világosabb, fehér részei és olyan húsdarabjai is, melyek sötétebbek, vörösebbek. A két hús árnyalatbeli különbségét az adja, hogy az állat testének mely területén található. A vörös hús azokon a területeken van, ahol az izomnak hosszú ideig kell kitartóan dolgoznia, ilyen például a pulyka combja. Éppen ezért is alkalmas a pulykacomb pl. a marhahús kiváltására. A fehér hús pedig azokat az izmokat jelöli, melyek rövid ideig tartó, gyors mozdulatokat végeznek, mint például a mell vagy a szárnyak. S bár sokan azt gondolják, hogy a vörös hús kevésbé egészséges, mivel magasabb a zsír és alacsonyabb a fehérjetartalma, valójában a vörös hús nemcsak oxigénben, hanem tápanyagokban is gazdagabb. Ha igazán kiegyensúlyozottan szeretnénk táplálkozni, legjobb, ha vörös és fehér hús egyaránt kerül az asztalunkra.

Hipoallergén a húsa, ezáltal bébiételekbe is tökéletes

Ha ételallergiától szenvedünk vagy olyasvalakinek főzünk, akinek ételallergiája van, akkor a pulykahús kiváló választás, mivel ez tartalmazza a legkevesebb allergént. Nem csoda, hogy a legtöbb húsos bébiétel is pulykahúsból készül. Azonban a rossz tartási vagy táplálási körülmények árthatnak a hús minőségének, ezért mindenképpen érdemes olyan forrásból beszerezni, amely ellenőrizhetően jó minőséget kínál. Gyerekeknek is ideális választás ebből készíteni ebédet, vacsorát, emellett a kismamák is bátran fogyaszthatják.

A hangulatunkat is javítja, ugyanis szuper triptofán aminósav forrás

A pulyka szuper triptofán aminósav forrásnak számít, így még a hangulatot is javíthatja, hiszen a triptofán a szerotoninszint csökkentésével, illetve a melatoninszint emelésével segít az idegrendszer megnyugtatásában. Sokan hangulatevők, érzelmi evők vagy stresszevők, és ahogy probléma adódik, rögtön az evéssel vigasztalják magukat. Számukra is van egy jó hírünk! A triptofán tartalmú élelmiszerek – a szerotoninszint csökkentésével, illetve a melatoninszint emelésével – segítenek az idegrendszer megnyugtatásában. A pulyka szuper triptofán forrásnak számít, így még a hangulatot is javíthatja. Nyilván a csokival nem vetekszik, de az biztos, hogy jóval egészségesebb.

A foszfortartalma ugyanolyan magas, mint a halaknak

140 gramm sült pulyka adagja körülbelül 300 mg foszfort tartalmaz, ami több mint 40% -a az ajánlott napi bevitelnek. A fehér hús kicsit több foszfort tartalmaz, mint a vörös hús, de mindkettő kiváló foszforforrás. A foszfor az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag a szervezetben, a csontok fő ásványi alkotóeleme. Ha megfelelő mennyiségű pulykahúst fogyasztunk, az erősíti az idegrendszerünket és megerősíti a csontjainkat, sőt, még a fogínyt is segít egészségesen tartani.

Pulykacsíkok

Hozzávalók:

50 dkg pulykamell
2 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
étolaj
1 ek pirospaprika
1 db paradicsom
1 db paprika
1 kk só
1 csipet őrölt feketebors
1 csipet őrölt kömény
görög joghurt a habaráshoz
20 dkg bulgur (a körethez)

Elkészítése:

1. A pulykamellet kisebb csíkokra vágjuk és a vöröshagymát felkockázzuk.

2. Egy lábasban egy kevés olajon megpirítjuk a hagymát a pulykamell csíkokkal, és amikor a hagyma üveges, a pulyka pedig fehér, rádobunk egy felkockázott paradicsomot és egy felszeletelt paprikát is. Sóval, borssal és egy csipet őrölt köménnyel ízesítjük meg, valamint egy evőkanál pirospaprika is kerül rá. Lefedve addig pároljuk, amíg a hús megpuhul. 

3. Mikor a pulykacsíkjaink kellően puhák, görög joghurttal behabarjuk. Főtt bulgurral tálaljuk.

A cikk elkészítését a Gallicoop támogatta.

Ezek is érdekelhetnek

Friss