Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Epres-vaníliás torta

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg kristálycukor
  • 4 tojás
  • 1 dl olaj
  • 1 dl tej
  • 1 csomag sütőpor
  • A vaníliás krémhez:
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 5 dl tej
  • 5 evőkanál kristálycukor
  • Az epres krémhez:
  • 4 dl epres joghurt
  • 2 dl tejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • cukor ízlés szerint
  • A díszítéshez:
  • 3 dl tejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a tojássárgákat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejet és az olajat, jól elkeverjük. A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük (felfordított tálpróba). A sárgájához elkezdjük kanalanként adagolni a sütőporral kikevert lisztet, ha túl sűrű, a tojáshabbal lazítjuk. Ha minden liszt benne van a sárgájában, akkor óvatosan belekeverjük a maradék fehérjehabot (ne törjön össze!). Alaposan kivajazott, lisztezett tortaformába öntjük, majd egy kicsit a közepét kihúzzuk oldalra, így egyformán jön majd fel a tészta. Kb. 200 fokon a középső rácshelyen 25 percig sütjük, az utolsó 5 percre kicsit kinyitottam a sütő ajtaját és kitámasztottam (így a tészta nem esik össze).

A pudingot elkészítjük a hagyományos módon. Ha kész, folyamatos kevergetés mellett kihűtjük.

Az epres krémhez a tejszínt kemény habbá verjük, majd a joghurtot evőkanalanként géppel óvatosan hozzákeverjük míg szép, rózsaszín nem lesz a hab.

A tésztát cérnával vagy egy jó éles késsel 3 lapba vágjuk (én cérnával csináltam), az alsó lapra egy adag pudingot kenünk (ne legyen túl vastag, én vastagon kentem, és az epres habbal szenvedtem, mire nagyjából elosztottam rajta), erre rásimítjuk a joghurtos hab felét. Ráhelyezzük a 2. lapot, majd újra puding és a maradék joghurtos hab jön, ezt befedjük a 3. lappal. Hűtőben pihentetjük legalább 2 órát.

Tálalás előtt a tejszínt a habfixálóval és a vaníliás cukorral felverjük, a hab egy részével bevonjuk a tortát, a maradékot habzsákba töltjük, és díszítjük vele a tortát.

Megjegyzés

Életem első tortája, melyet menyasszonyom 21. születésnapjára készítettem. A krémeket kóstoltam, mikor a torta oldaláról lefolyt krémet eltávolítottam, az íze az eper-vanília fagyira emlékeztet. - Tibcsi89

Ezek is érdekelhetnek

Friss