Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Epres-túrókrémes szelet

120 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 16 szelethez:
  • 20 dkg vaj
  • 25 dkg finomított kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 4 tojás
  • 22 dkg liszt
  • 1/2 dl tej
  • 2 csapott teáskanál sütőpor
  • 60 dkg eper
  • 10 dkg tejcsokoládé
  • 1/2 csomag citrom ízű zselépor (1 zacskó 5 dl vízhez, ha csak natúr zselépor van, akkor dermedő állapotában 2 evőkanál citromlevet tegyünk bele)
  • 20 dkg félzsíros tehéntúró
  • 2 evőkanál citromlé
  • 4,5 dl tejszin
  • 1-2 teáskanál porcukor
  • A díszítéshez:
  • tejszín
  • eper
  • csokoládélevélke

Elkészítés

Elkészítés: A vajat a cukor 2/3 részével és 1 csomag vaníliás cukorral krémesre keverjük, majd beledolgozzuk egyenként a tojásokat, és apránként hozzáadunk 2-3 evőkanál lisztet. Belecsorgatjuk a tejet, és beleforgatjuk a sütőporral elkevert maradék lisztet. Vajjal kikent kb. 33x38 cm-es tepsibe simítjuk a tésztát, és 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Rövid pihentetés után keresztben félbevágjuk, a tepsiből kivéve kihűtjük.

Az epreket keresztben félbevágjuk. A tejcsokit gőz felett megolvasztjuk, majd az egyik tésztalapra simítjuk. Az epreket vágott felükkel lefelé fordítva a puha csokoládéba nyomkodjuk, kirakjuk vele a tésztát.

A zseléport 2,5 dl hideg vízbe szórva 5 percig áztatjuk, majd kevergetve melegítjük, amíg fel nem oldódik (forrnia nem szabad!). Kb. 1 órára hűvös helyre tesszük.

A túrót a maradék cukorral és citromlével ízesítjük, 3 dl tejszínt kemény habbá verünk. A dermedő zselébe először a túrót, majd a tejszínhabot belevegyítjük. A krémet az eper rétegre simítjuk, és 1 órára a hűtőbe tesszük, majd a másik tésztalappal befedjük, és kb. 5 órára visszatesszük a hűtőbe dermedni.

A sütire porcukrot szitálunk, vizes, éles késsel szeleteljük. Tálalásnál a maradék tejszint vaníliás cukorral felverve nyomózsákba töltjük, és a sütit habrózsákkal, eperrel és csoki levélkékkel díszítjük.

Megjegyzés

Tavaly tavasszal is elkészítettem ezt a sütit, most megint eszünkbe jutott - ahogy megjelent az eper -, nagyon finom és dekoratív.

Aránylag egyforma nagyságú eperrel a legjobb dolgozni.
- gaby53

Ezek is érdekelhetnek

Friss