A tojások sárgáját 3 dkg olvasztott vajjal simára keverjük. A túrót szitán áttörjük, és a darával együtt a tojássárgájához adjuk, 1 mokkáskanál sóval ízesítjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, óvatos mozdulatokkal a túrós masszába forgatjuk. Hűtőszekrényben 1 órán át pihentetjük, hogy a dara megdagadjon.
Ezalatt a maradék vajat fölolvasztjuk, és a morzsát közepes lángon, szorgalmasan kevergetve aranysárgára pirítjuk benne.
Kb. 2 liter vízbe sót szórunk és felforraljuk. A túrós masszából nedves kézzel 16 pingponglabda nagyságú gömböt formálunk, mindegyik közepébe 1-1 szem epret nyomunk, és óvatosan a forró vízbe dobjuk. Ha a víz újra forr, a lángot mérsékeljük, hogy a gyöngyözve forró vízben a gombócok inkább csak dagadjanak, mint főjenek. Amikor feljönnek a víz színére, még nincsenek készen, további 6-8 percig kell őket főzni.
Ezután szűrőkanállal pár pillanatra hideg vízbe átszedjük, így kívülről hirtelen kérget kapnak, és nem esnek szét később sem.Végül a jól lecsöpögtetve a gombócokat a pirított morzsában meghempergetjük.
Melegen, tejföllel meglocsolva, porcukorral meghintve tálaljuk, de önthetünk köré epermártást is. Ehhez kb. 30 dkg tisztított epret 2 evőkanál mézzel turmixolunk, majd átszűrjük és megmelegítjük.