A rizst alaposan megmossuk, lecsepegtetjük. Ezután hozzáadjuk a tejet és a tejszínt, forráspontig melegítjük, majd kisebbre vesszük a hőfokot, puhára főzzük.
Főzés közben többször megkeverjük, majd kóstolással ellenőrizzük, hogy kellően megpuhultak-e a rizsszemek. (Amennyiben szükséges, még egy kevés tejet önthetünk hozzá főzés közben.) Amikor a rizs puhára főtt, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd alaposan összekeverjük.
Az epret folyó víz alatt alaposan megmossuk, majd feldaraboljuk. Egy serpenyőben felolvasztjuk a mézet, hozzáadjuk a feldarabolt epret, a vaníliás cukrot, és az őrölt fahéjat, majd időnként megkeverve pár percig pároljuk.
Az étkezési keményítőt simára keverjük a vízzel, majd állandó keverés mellett hozzáadjuk az eperhez, és addig főzzük, hogy kellően besűrűsödjön. (Arra figyeljünk, nehogy túl sűrű legyen a dzsem!) Az elkészült tejberizst az eperdzsemmel váltakozva a poharakba kanalazzuk, majd hűtőbe tesszük, hogy kellően lehűljön.