Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Epres málnahab-torta

120 perc
rafinált
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A zabkekszes alaphoz:
  • 10 dkg vaj olvasztva
  • 1/4 csésze finomliszt
  • 3/4 csésze teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 4 evőkanál tej
  • 4 evőkanál vaj
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál zabpehely
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • A habhoz:
  • 5 dkg eper
  • 10 dkg málna
  • 1/2 citrom leve
  • 15 dkg házi natúr krém sajt
  • 5 dkg tejföl
  • 5 dkg joghurt
  • 7 dkg porcukor
  • 2 dl tejszín
  • 20 g zselatin
  • A vaníliapudinghoz:
  • 2,5 dl tej
  • 1/2 dl tejszín
  • 3 dkg finomliszt
  • 5 dkg cukor
  • 3 tojássárgája
  • 1/2 rúd vanília
  • A házi natúr krém sajthoz:
  • 45 dkg legalább 20%-os tejföl
  • A díszítéshez:
  • őrölt pisztácia
  • eperszemek
  • citromfű

Elkészítés

Elkészítés: Előző nap érdemes elkészíteni a házi krémsajtot, ha nem mascarponéval dolgozunk: ehhez egy magas tál fölé helyezünk egy műanyag szűrőt kibélelve 2 réteg gézzel. Ebbe öntjük a nagy pohár tejfölt, lefedjük egy kistányérral, és hagyjuk hűvös helyen lecsurogni a savót belőle. Kb. 3-4 óra, de hagyhatjuk tovább is, betéve a hűtőbe.
Ha kész, a szűrőből egy tányérra borítjuk, és további felhasználásig egy jól záró fedeles dobozban a hűtőbe tesszük.

Elkészítjük a zabkekszet. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd a sütőporral és a zabpehellyel elkevert liszthez adjuk. Tejjel lazítjuk, és puha tésztává gyúrjuk. Lisztezett felülten kinyújtjuk fél cm vastagra, és kiszaggatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és 190 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt készre sütjük őket. Légmentesen záródó dobozban tároljuk a felhasználásig, miután már kihűltek.

A kekszből kb. 22 dkg-ot zacskóba tesszük, konyharuha közé helyezzük a zacskót, és klopfolóval apró darabokra zúzzuk. Az így kapott morzsalékot a 10 dkg olvasztott vajjal elkeverjük, és a tortakarimába nyomkodjuk kb. fél cm vastagságban, és hagyjuk, hogy összeálljon. Ha összeállt, eltávolítjuk a formát.

A pudinghoz a tojássárgákat a liszttel és egy kevés tejjel csomómentesre keverjük. Hozzáöntjük a maradék tejet, a tejszínt, a cukrot, a vanília kikapart magjait és a vaníliarudat is. Állandóan kevergetve nagy lángon addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Eltávolítjuk belőle a vaníliarudat, majd hagyjuk kihűlni. Felhasználásig hűtőben tároljuk.

Az epret és málnát összeturmixoljuk a citromlével, kis lábasba teszünk belőle 3-4 evőkanálnyit, és elkeverjük benne a zselatint, összemelegítjük. A tejszínt habbá verjük.

Habosra keverjük a natúr házi krémsajtot, a tejfölt és a joghurtot a porcukorral, meg a maradék gyümölcspürével. Beleforgatjuk a tejszínhabot is.

A krémhez öntjük a zselatinnal elkevert kis adag pürét, alaposan összekeverjük, majd a leválasztó sprayvel befújt formába töltjük. Tömörítjük. Legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük, ezalatt megszilárdul.

Ezután az aljára illesztjük a zabkekszes alapot, majd ráfordítjuk a tortát. Eltávolítjuk a szilikont és a tortakarimát is. A mélyedésekbe töltjük a házi vaníliapudingot, és hűtőbe tesszük.

Félbevágott eperszemekkel díszítünk minden szeletet, melléjük kis citromfűleveleket szúrunk, és pirított pisztácia őrleménnyel megszórjuk. Az oldalára is pisztáciát szórunk.

Megjegyzés

Ha nem Zila formával készítjük, akkor a házi pudingot nem kell elkészítenünk, mert úgysem tudjuk beletölteni. Ha a zabkekszet nem akarjuk otthon elkészíteni, használhatunk az alaphoz bármilyen boltban kapható kekszet. Házi krémsajt helyett pedig szintén használhatunk készen kapható mascarponet. - Suncika

Ezek is érdekelhetnek

Friss