Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Epres-kókuszos torta (glutén- és laktózmentes)

MME MME
120 perc
rafinált
költséges
6 adag
Hozzávalók
  • Az alaphoz:
  • 3,5 dkg kókuszreszelék
  • 1 ek kókuszliszt / kukoricakeményítő
  • 1 kk sütőpor
  • 2 db tojásfehérje
  • 3 dkg kristálycukor
  • A zseléhez:
  • 2 dl epres tea (cukorral, citromlével ízesítve)
  • 1 dkg zselatin
  • 3-4 szem eper (apróra kockázva)
  • késhegynyi céklapor (vagy pár csepp piros ételfesték)
  • A krémhez:
  • 25 dkg eper
  • 4 dl kókusz tej konzerv
  • 10 dkg porcukor
  • 0,5 db citrom leve
  • 2 dl hideg habtejszín (laktózmentes)
  • 3 dkg zselatin
  • A díszítéshez:
  • 3 dkg fehércsokoládé
  • 2-3 szem eper (friss)
  • szezonális ehető virágok (pl. borágó, százszorszép, orgona, akácvirág, rózsa)

Elkészítés

  1. Egy kisebb tortaformát vagy egy mélytányért kibélelünk alufóliával. 1 dkg zselatint 2 cl hideg vízbe áztatunk. Elkészítünk 2 dl forró epres teát, amit cukorral, citromlével ízesítjük. Belekeverjük a zselatint, hagyjuk benne feloldódni (ha a tea elveszítené szép piros színét, késhegynyi céklaporral vagy pár csepp piros ételfestékkel színezzük). Pár szem epret felkockázunk, és a forma aljába pakoljuk, majd ráöntjük a zselatinos teát. Hűtőbe / fagyasztóba tesszük dermedni.
  2. A tésztához a kókuszreszeléket, a kókuszlisztet (vagy kukoricakeményítőt) és a sütőport összekeverjük. A tojásfehérjét elkezdjük felverni, majd amikor már félkemény, fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, és kemény habbá verjük. Óvatosan beleforgatjuk a kókuszreszeléket. Sütőpapírral bélelt tortaformában eloszlatjuk a tésztát, és 170°C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.
  3. A krémhez az epret és a cukrot botmixerrel pürésítjük, majd hozzáadjuk a kókusztej konzervet és a citromlevet. A zselatint 5 cl hideg vízzel elkeverjük és hagyjuk megduzzadni. A habtejszínt felverjük kemény habbá. Mikróban fél perc alatt felolvasztjuk a zselatint, néhány evőkanál epres krémmel elkeverjük, majd az epres krémhez adjuk, és végül az egészet elkeverjük a felvert tejszínnel a habverő alacsony fokozatát használva.
  4. A kókuszos alapot kevés krémmel megkenjük, ráborítjuk a megdermedt zselét, majd befedjük az epres krémmel. Hűtőbe tesszük dermedni legalább 3-4 órára.
  5. A díszítéshez gőz fölött felolvasztjuk a fehércsokoládét 1 tk étolajjal. Egy kanál segítségével a tortára csorgatjuk, majd ráhelyezzük az eperszemeket és az ehető virágokat (gyorsan kell dolgoznunk, mert a hideg tortán a csoki pillanatok alatt megdermed).

EPRES-PUDINGOS PISKÓTA >>> 

NÉGYTOJÁSOS MEGGYES "DOBÁLÓS" PISKÓTA (DIÉTÁS RECEPT) >>> 

EGYSZERŰ ÁFONYÁS MUFFIN >>> 

Megjegyzés

Köszönjük a receptet Balogh Nórának! - MME

Ezek is érdekelhetnek