Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Epres-diós túrógombóc

MME MME
3 4.3/5
60 perc
mester
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: 1. A diót megdaráljuk. A citromot alaposan megsikáljuk. A túrót krumplinyomón áttörjük. A túróhoz adjuk a tojásokat, 2 evőkanál kristálycukrot, 1 csipet sót, 5 dkg diót, a grízt, 1 evőkanál vajat, belereszeljük a citrom héját, és jól összedolgozzuk. Letakarjuk, 1 órát pihentetjük.

2. Közben a maradék 1 evőkanál vajat felforrósítjuk, aranybarnára pirítjuk benne a maradék 2 evőkanál kristálycukrot és 5 dkg diót.

3. Az epret megmossuk, lecsepegtetjük, szárát kitörjük, 16 kisebb szemet félreteszünk a töltéshez, a többit meghintjük a porcukorral és a citrom átszűrt levével, villával kissé megtörjük.

4. A diós túrómasszából 2 evőkanál segítségével 16 kis halmot-kupacot szaggatunk ki. Mindegyik közepébe 1-1 szem félretett epret nyomunk, lisztes kézzel gombócokká gömbölyítjük.

5. Vizet forralunk, beletesszük a gombócokat, és szelíd forralással 12-15 percig főzzük.

6. Közben a „bepácolt” epret levével együtt felforraljuk. A pálinkában elkeverjük a keményítőt, az eperhez adjuk, éppen csak besűrítjük.

7. A gombócokat leszűrjük, köréjük szedjük a forró epermártást, tetejüket megszórjuk a pirított diómorzsával, meghintjük vaníliás porcukorral, és azonnal tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss