Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Teszt! Ezeken a helyeket jobb, ha nem veszel epret - de megmondjuk, hol érdemes!

default user icon
MME
A Tudatos Vásárlók Egyesülete 22 különböző hazai szupermarketben és fővárosi piacon kapható földieper növényvédőszermaradék-tartalmát vizsgálta meg. A laboratóriumi vizsgálat során arra voltunk kíváncsiak, hogy kimutatható-e a termékekben az a 14 hatóanyag, amelyeket az előző évek európai uniós hatósági vizsgálatai a leggyakrabban találták meg a földieperben.

"A teszt során vizsgált 22 földieper közül 19-ben a laborvizsgálat kimutatott növényvédőszer-maradványokat, jó hír viszont, hogy mindegyik messze az EU-s határérték alatt volt. Viszont sajnos ez sem elhanyagolható tényező, ugyanis az ún. koktél-hatás miatt a még kis mennyiségben jelen lévő vegyszermaradványok hatása együttesen megsokszorozódhat" - áll a Tudatos Vásárlók Egyesületének honlapján.

A felmérés során két piacon árult, feltételezhetően hazai eredetű, szabadföldi termesztésű földieperben, illetve a Tesco spanyol eredetű primőr termékében egyáltalán nem volt kimutatható növényvédő szer, ezek a termékek maximális, 20-20 ponttal zárták az értékelést.

A lista végén az Aldi, Auchan és a CBA terméke végzett 7,5-8,4 ponttal. Ezekben a többinél lényegesen magasabb (1-1,1mg/kg) az összes szermaradék koncentráció.
Az Aldi és az Auchan esetében 4-4 különböző szermaradványból, a CBA-nál két különböző hatóanyagból tevődött össze ez az érték.
Az Auchan görög primőráru volt, az Aldi epre májusi, magyarországi termék.
A CBA eper szintén idényeper volt, a származás helye viszont nem derült ki a csomagolásról.

Melyikben van több vegyszer: a piacosban vagy a szupermarketesben?

Egy-egy termékből átlagosan 2-3 hatóanyagot lehetett kimutatni. A legtöbb különböző hatóanyagot (6 félét) a Spar görög eredetű primőr szamócájában találtunk, de az Auchan szezonális és a G-roby primőr termékében is 5 féle vegyszert mutattak ki.

Jelentős eltérés volt a kereskedelmi láncokban és a piacokon értékesített eperminták átlagos szermaradéktartalmában.

A piacokon csak átlagosan 1,5 hatóanyag volt a termékekben, és ezek átlagos vegyszerkoncentrációja 0,04mg/kg volt. Ez a két érték jóval alul marad a második körös vagyis szezonális szupermarket termékekhez képest, amelyek átlagosan 2,75 különböző vegyszert tartalmaztak, 0,42 mg/kg átlagos koncentrációval.



A primőr és a szezonális szupermarket termékek között habár vegyszer darabszámban nem volt jelentős különbség, primőrnél átlagosan 2,62, szezonálisnál 2,75 féle vegyszert mutattak ki, a vegyi anyag koncentrációban már erős eltérés volt: primőr 0,24 mg/kg, szezonális 0,42 mg/kg.

Az egyes kereskedelmi láncok beszállítói között is lehet eltérés, hisz például a Tesco termékei közül is az egyik permetszer mentes volt, a másik mintában is csak egy vizsgált anyagot sikerült kimutatni. A Lidl is kiemelkedően szerepelt a listán, mindkét termékében csupán egy vizsgált vegyszert mutattak ki, addig más láncoknál átlagosan 4-5 hatóanyagot is kimutattak egy-egy mintából.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy hogyan zajlott a teszt, és hogy melyik eper volt a legfinomabb, látogass el a Tudatos Vásálók honlapjára! >>> 
ÍME A 15 LEGSZENNYEZETTEBB ZÖLDSÉG ÉS GYÜMÖLCS! >>> 
A 12 LEGSZENNYEZETTEBB ÉTEL, AMIT A BOLTBAN TALÁLHATSZ >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss