Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Eperrel töltött derelye tejfölmártással

default user icon

Hozzávalók

  • 40 dkg liszt (+ a nyújtáshoz)
  • 1 csipet só
  • 2 db tojás
  • 1,2 dl langyos víz
  • 20 dkg friss eper
  • 15 dkg zsíros tejföl
  • 2 tk porcukor
  • 2 csepp vaníliakivonat
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 2 ek étolaj

Elkészítés

    1. A lisztet egy nagy keverőtálba öntjük, összekeverjük egy nagy csipet sóval, a közepébe lyukat formázunk, és egyenként beleütjük a tojásokat, majd hozzáöntjük a langyos, kézmeleg vizet, és akezünkkel jól összedolgozzuk. Puha, ruganyos tésztát kell kapnunk. Addig gyúrjuk, amíg már nem ragad a tészta a kezünkhöz.
    2. Lisztezett munkafelületen sodrófával kinyújtjuk a tésztánkat, kb. 5 mm vastagságúra. Ezután egy széles szájú pohárral vagy nagyobb (6-8 cm-es) pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát. A közepére két-két negyedbe vágott epret teszünk, majd félbehajtjuk, és egy lisztezett villával gondosan lenyomkodjuk a széleit.
    3. Egy kis tálban kikeverünk egy pohár zsíros tejfölt némi porcukorral és 2 csepp vaníliakivonattal, majd hűtőben jól lehűtjük.
    4. Egy fazékban sós vizet forralunk, és amíg a víz felforr, elkészítjük a prézlit. Ehhez egy serpenyőben kevés olajon illatosra és aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát. Ha felforrt a víz, kifőzzük benne a derelyéket, majd megforgatjuk a kész morzsában. Frissen, a behűtött tejfölmártással kínáljuk.

    SZILVALEKVÁROS DERELYE, AHOGY A NAGYI CSINÁLTA>>> 

    HORTOBÁGYI SÓS DERELYE>>> 

    BABLEVES FÜSTÖLT HÚSOS DERELYÉVEL>>> 

Megjegyzés

Recept és styling: Filep Kata, fotó: Tóth András

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin