Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Eperrel töltött derelye tejfölmártással

MME MME
45 perc
bonyolult
átlagos
4 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Tojás

Elkészítés

  1. A lisztet egy nagy keverőtálba öntjük, összekeverjük egy nagy csipet sóval, a közepébe lyukat formázunk, és egyenként beleütjük a tojásokat, majd hozzáöntjük a langyos, kézmeleg vizet, és a kezünkkel jól összedolgozzuk. Puha, ruganyos tésztát kell kapnunk. Addig gyúrjuk, amíg már nem ragad a tészta a kezünkhöz.
  2. Lisztezett munkafelületen sodrófával kinyújtjuk a tésztánkat kb. 5 mm vastagságúra. Ezután egy széles szájú pohárral vagy nagyobb (6-8 cm-es) pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát. A közepére két-két negyedbe vágott epret teszünk, majd félbehajtjuk, és egy lisztezett villával gondosan lenyomkodjuk a széleit.
  3. Egy kis tálban kikeverünk egy pohár zsíros tejfölt némi porcukorral és 2 csepp vaníliakivonattal, majd hűtőben jól lehűtjük.
  4. Egy fazékban sós vizet forralunk, és amíg a víz felforr, elkészítjük a prézlit. Ehhez egy serpenyőben kevés olajon illatosra és aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát. Ha felforrt a víz, kifőzzük benne a derelyéket, majd megforgatjuk a kész morzsában. Frissen, a behűtött tejfölmártással kínáljuk. 

Megjegyzés

Recept és styling: Filep Kata, fotó: Tóth András - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss