A tejet megmelegítjük, a cukrot feloldjuk benne, és belemorzsoljuk az élesztőt, majd letakarjuk és hagyjuk, hogy felfusson.
A lisztet, a sót és az étolajat egy tálba kimérjük, majd hozzáadjuk az élesztőt.
Lágy tésztát gyúrunk belőle, majd lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk, majd 15-16 nagyjából egyforma méretű négyzetet vágunk belőle.
Mindennégyzet közepébe teszünk kb. egy evőkanál lekvárt. (Érdemes sűrű lekvárt használni, azzal könnyebb dolgozni.)
A sarkokat behajtjuk, majd golyókat formázunk a batyukból, amelyeket lisztezett tálcára teszünk, és 40-45 percig kelesztjük.
Ha a duplájukra keltek, egy fazékba teszünk vízet, majd rá egy nagyobb szűrőt úgy, hogy a szűrő ne érjen bele a vízbe. Ha már forr a víz, akkor a szűrőbe teszünk a gombócokból, úgy, hogy bőven maradjon hely köztük, mert tovább nőnek majd a gőzben.
A szűrőt lefedjük egy fedővel, és 16-18 percig gőzöljük a gombócokat.
Vaníliamártással és fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.