Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Eperlekvár II.

Hozzávalók

  • Hozzávalók kb. 10 db 3-3,5 dl-es csavaros tetejű üveghez:
  • 4 kg eper
  • kg-ként 30-50 dkg cukor (ízlés szerint)
  • 2-3 nagy citrom leve - ízlés szerint

Elkészítés

    Elkészítés: Az epret bő vízben pár percig áztatom, hogy a földmaradványok leoldódjanak, majd váltott vízben - ameddig a víz tiszta nem marad - megmosom. A kis csutkáját eltávolítom, a cukorral összekeverem, közben két kézzel jól összenyomkodom. Lefedve 1 éjszakára hűvös helyre teszem, hogy a cukor teljesen feloldódjon.

    Másnap felforralom, amikor forr, kb. 1 liter levet fémszűrőbe lemerek róla, kicsit kinyomkodom, majd a sűrűjét visszaöntöm. 30 percig közepes hőfokon forralom, közben szükség szerint kevergetem.

    Előkészített kis üvegekbe töltöm, a tetőt rácsavarom, 5 percre fejtetőre állítom, majd szárazdunsztba (hűtőtáskát használok) teszem, és abban hagyom 24 órát dunsztolódni, mielőtt végleges helyére kerül.

Megjegyzés

Felbontás után a hűtőben célszerű tárolni, mert tartósító nélkül normál hőmérsékleten hamarabb megromlik.

A megmarad levét üvegben a hűtőben tárolom, nagyon finom szörp van belőle, tartósító nélkül is több hétig eláll.

Ha vastagabb aljzatú edényt használunk, és megfelelően kiválasztjuk a főzési hőfokot, nem kell folyamatosan kevergetni, nem kap oda könnyen.

Májusban érő első eperfajta hazánkban a Lambada fajta, melynek magas a cukortartalma, aromás íz jellemzi és közepes a savtartalma. Általában ebből a fajtából szoktam a lekvárt befőzni.

gaby53
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

zomeow
Sziasztok! Én elkészítettem és 2 kg eperből pont a fele jött ki minden leírtnak - igaz én hozzá csavartam 3 narancsot, meg belereszeltem a héját kettőnek, és az ízkombináció valami isteni finom lett így főzés után tesztelve. :) Remélem összeáll, mert elég folyós lett a narancstól, de speckó, lekvárhoz való dr oetker cukrot tettem bele, amiben vélhetően valamiféle zselésítő is megbújik.
farkaserno
Üdv! Csak felbontás után kell hűtőbe tenni? Nem kell rá szalicil? nem fog megromlani? vagy dunsztolás után hűtőbe kell tárolni? Köszönöm! :-)
gaby53
Kedves Ottofon! Végül kemény lekvárod lett, semmi baj! Én nem szoktam ennyit leszűrni, csak az összmennyiség kb. 25 %-át. Úgy kb. 7 kisüveggel lett volna, ami nem folyós de nem is sűrű. Legközelebb már fogod érzékelni, hogy mennyit vegyél ki belőle, ha esetleg hígabbra szeretnéd.
ottofon
Én 3 kg eperből (1 kg cukorral) csináltam és 2 Liter szörp lett és 3 pici 3 dl-es üveg lekvár. Ez normális? Vagy nem kellett volna az egészet leszürni?
gaby53
Köszi szépen! :) Kifelejtettem: - a citrom levét másnap a felfőzéskor kevertem bele, ízfokozó és megőrzi az eper természetes szinét!
buksz39
Kedves Gabi! Valóban nagyon mútatós és ízletes ez az eperfajta, a mi kertünkben is már érik, a családom nagyon kedveli. A lekvárod nagyon szép és biztosan nagyon finom is. Üdv.: Magdi.

Hasonló Receptek

Magazin