Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Eperlekvár krémesen

Hozzávalók

  • 4 kg eper
  • 30-50 dkg cukor (kg-ként, ízlés szerint)
  • 2-3 db citrom leve (nagyobb)

Elkészítés

    1.  Az epret bő vízben pár percig áztatjuk, majd váltott vízben – ameddig a víz tiszta nem marad – megmossuk. A csumákat eltávolítjuk, a cukorral összekeverjük közben két kézzel jól összenyomkodjuk. Lefedve, 1 éjszakára hűvös helyre tesszük, hogy a cukor teljesen feloldódjon.
    2. Másnap felforraljuk, amikor forr, kb. 1 liter levet fémszűrőbe lemerünk róla, kicsit kinyomkodjuk, majd a sűrűjét visszaöntjük. 30 percig közepes hőfokon forralojuk, közben szükség szerint kevergetjük.
    3. Előkészített kis üvegekbe töltjük, a tetőt rácsavarjuk, 5 percre fejtetőre állítjuk, majd szárazdunsztba (hűtőtáskát használok) tessszük, és abban hagyjuk 24 órát dunsztolódni, mielőtt a végleges helyére kerül.

    EPRES-TEJBERIZSES TORTA

    SÜLT EPRES SÜTEMÉNY

    EPRES SÜTEMÉNY

Megjegyzés

10 db 3-3,5 dl-es csavaros tetejű üveghez. Felbontás után a hűtőben célszerű tárolni, mert tartósító nélkül normál hőmérsékleten hamarabb megromlik. A megmarad levét üvegben a hűtőben tárolom, nagyon finom szörp van belőle, tartósító nélkül is több hétig eláll. Ha vastagabb aljzatú edényt használunk, és megfelelően kiválasztjuk a főzési hőfokot, nem kell folyamatosan kevergetni, nem kap oda könnyen. Májusban érő első eperfajta hazánkban a Lambada fajta, melynek magas a cukortartalma, aromás íz jellemzi és közepes a savtartalma. Általában ebből a fajtából szoktam a lekvárt befőzni.

gaby53
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

zomeow
Sziasztok! Én elkészítettem és 2 kg eperből pont a fele jött ki minden leírtnak - igaz én hozzá csavartam 3 narancsot, meg belereszeltem a héját kettőnek, és az ízkombináció valami isteni finom lett így főzés után tesztelve. :) Remélem összeáll, mert elég folyós lett a narancstól, de speckó, lekvárhoz való dr oetker cukrot tettem bele, amiben vélhetően valamiféle zselésítő is megbújik.
farkaserno
Üdv! Csak felbontás után kell hűtőbe tenni? Nem kell rá szalicil? nem fog megromlani? vagy dunsztolás után hűtőbe kell tárolni? Köszönöm! :-)
gaby53
Kedves Ottofon! Végül kemény lekvárod lett, semmi baj! Én nem szoktam ennyit leszűrni, csak az összmennyiség kb. 25 %-át. Úgy kb. 7 kisüveggel lett volna, ami nem folyós de nem is sűrű. Legközelebb már fogod érzékelni, hogy mennyit vegyél ki belőle, ha esetleg hígabbra szeretnéd.
ottofon
Én 3 kg eperből (1 kg cukorral) csináltam és 2 Liter szörp lett és 3 pici 3 dl-es üveg lekvár. Ez normális? Vagy nem kellett volna az egészet leszürni?
gaby53
Köszi szépen! :) Kifelejtettem: - a citrom levét másnap a felfőzéskor kevertem bele, ízfokozó és megőrzi az eper természetes szinét!
buksz39
Kedves Gabi! Valóban nagyon mútatós és ízletes ez az eperfajta, a mi kertünkben is már érik, a családom nagyon kedveli. A lekvárod nagyon szép és biztosan nagyon finom is. Üdv.: Magdi.

Hasonló Receptek

Magazin