Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Epergombóc

MME MME
30 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók

Elkészítés

A tehéntúrót burgonyanyomón áttörünk, és a liszttel, a puha margarinnal, 2 egész tojással, meg egy csipetnyi sóval összedolgozzuk.

Egy-másfél órára hűtőszekrénybe tesszük, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, és akkora négyzeteket vágunk belőle, hogy mindegyikbe egy-egy eperszemet csomagolhassunk.

Az epret megmosunk, lecsumázunk, lecsepegtetünk, és egyenként a tésztadarabokba csomagoljuk, gombócokká gömbölygetjük. Lobogva forró, enyhén sós vízbe rakjuk, és 10 percig főzzük. Eközben a vajon a zsemlemorzsát aranyszínűre pirítjuk, és a leszűrt gombócokat beleforgatjuk.

Az elkészült gombócokat az összekevert porcukrral és a vaníliás cukorral megszórjuk, majd forrón tálaljuk.

Megjegyzés

A gombócfőzés sok vesződséggel jár, ezért érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni belőle, és a felesleget eltenni. A kifőzött, lecsöpögtetett, kihűlt gombócokat tegye tálcára, majd csúsztassa egy nejlonzacskóra és tegye a mélyhűtőbe. Ha már kőkeményre fagytak, ömlesztve is tárolhatja őket, így kisebb helyet foglalnak. Nyersen ne kísérelje meg lefagyasztani a gombócokat! - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss