Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Eperdzsemes-fahéjas bukta

120 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók 10 darab buktához:
  • 50 dkg liszt
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 teáskanál só
  • 2 db tojássárgája
  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kisebb üveg eperdzsem
  • A lekenéshez, szóráshoz:
  • 4-5 evőkanál kristálycukor
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 3 dkg vaj

Elkészítés

Elkészítés: Az élesztőt futtassuk fel egy kevés langyos, cukros tejben. A vajat olvasszuk fel, majd hagyjuk langyosra hűlni.

A tojások sárgáját keverjük simára a porcukorral, majd keverjük hozzá az olvasztott vajat és a maradék tejet. Ezután öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt is, végül kanalazzuk hozzá a sóval összekevert lisztet. Indítsuk el a dagasztó programot, majd dagasszuk meg a tésztát. (Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát.)

A megdagasztott tésztát tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kelesszük 45-50 percig.

Amikor a tészta megkelt, borítsuk lisztezett felületre, majd felezzük el, mindkét tésztadarabot osszuk 5-5 egyenlő részre. A feldarabolt tésztákat ezután formázzuk gombóccá.

A megformázott gombócokból egyesével nyújtsunk ki hosszú csíkokat, majd a tészta 1/3 részét vágjuk be több helyen derelyevágóval (vagy éles késsel). A másik felére vékony csíkban kanalazzuk rá az eperdzsemet, majd a két szélét hajtsuk be, végül pedig tekerjük fel (a két szélét azért kell behajtani, hogy a dzsem sütés közben ne folyjon ki).

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, helyezzük rá egymástól kicsit távolabb a megformázott rudakat. Takarjuk le egy konyharuhával, majd kelesszük újra 45-50 percig.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 15 perc alatt szép pirosra. A sütőből kivéve a forró tésztát kenjük le olvasztott vajjal, és szórjuk meg a cukros-fahéjas keverékkel. Ezután helyezzük rácsra, és hűtsük ki.

Az eperdzsemes-fahéjas rudakat langyosra hűtve tálaljuk, mert úgy a legfinomabb.

Megjegyzés

Ízlés szerint lekvár helyett pudingos töltelékkel is megtölthetjük. - kgizike

Ezek is érdekelhetnek

Friss