Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Eperdzsem tartósítószer nélkül

5/5

Hozzávalók

 • 3 kg eper
 • 1,20 kg cukor (kilónként 40 dkg, de 50 dkg-ot is tehetünk bele, ha édesebbre szeretnénk)

Elkészítés

  1. Az epreket alapos, többszöri mosás után megtisztítjuk, és egy nagyobb, 6-7 literes fazékba rétegezzük a cukorral. Jól szellőző konyharuhával letakarva 24 órát állni hagyjuk.
  2. Ezután feltesszük a tűzhelyre, burgonyatörővel kicsit törünk rajta - sok eperszem így is egyben és darabos marad - felforraljuk (5 dl eperlevet üvegbe szörpnek kimertem, hogy kicsit sűrűbb legyen), és a forrástól számított 20 percig, közepes hőfokon (jól rotyogjon) főzzük - keverjük, közben többször lehabozzuk.
  3. A forró lekvárt kimosott - legkönnyebb mosogatógépben, magas hőfokon - és kiszárított üvegekbe, majdnem színültig töltjük, a fémtetőt erősen rácsavarjuk, 5 percre fejtetőre állítjuk, majd visszafordítva szárazdunsztba tesszük- a módszer leírását a megjegyzésnél találjátok -, és abban hagyjuk min. 24 órát dunsztolódni, majd felcímkézhetjük, és a végleges helyére tesszük.

   EPERLEKVÁRTESZT! MELYIK BOLTIT VEGYÜK, HA NINCS IDŐNK BEFŐZNI? >>>

   EPERLEKVÁR ÉS EPERDZSEM - 9 SZUPER RECEPT BEFŐZÉSHEZ >>> 

   ÍGY LESZ AZ EPERLEKVÁR OLYAN, MINT A NAGYIÉ! 9 TIPP BEFŐZÉSHEZ >>>

Megjegyzés

Sok éve már mindent hűtőtáskában dunsztolok, jó módszernek tartom, nem kell tortúrázni a dunsztolással, a leghatékonyabban tartja a meleget és a legtovább. Kibélelem újságpapírral, mert kiváló hőtároló, és az üvegek tetejére is több réteg papírt helyezek, mielőtt a hűtőtáskát lezárom.

Azért teszem kis üvegekbe, mert felbontás után a hűtőben célszerű tárolni a dzsemet, mivel nincs benne tartósítószer, és normál hőmérsékelten hamarabb romlana. Felbontás után a hűtőben viszont hetekig eláll - ha marad rá ideje.

gaby53
 • Kinyomtatom
 • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin