Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Eper, a tavasz első csodája

Mindenki szereti, nem csak azért, mert finom, illatos, hanem talán azért is, mert a tavasz első gyümölcse. Friss, lédús, ízes. Legszívesebben kilószámra ennénk, csak úgy magában, vagy porcukorral meghintve, az édesszájúak tejszínhabbal. Ráadásul jótékonyan hat szervezetünkre, hiszen a C-vitaminban leggazdagabb gyümölcsök egyike (60 mg/100 g). Napi 15 dkg eper bőségesen fedezi egy felnőtt napi C-vitamin-szükségletét! Aki pedig epres költeményeket szeretne készíteni, most néhány különleges recepttel szolgálhatunk!
Eperbor
Hozzávalók:
1 kg érett eper,
2,5 l félszáraz fehérbor,
20 dkg cukor
Elkészítése: A megtisztított, megmosott és szárított epret törjük össze villával, adjuk hozzá a cukrot és a bort. Rázzuk össze, és hagyjuk egy napot állni. Ezután szűrjük le és töltsük üvegbe. Hűvös helyen tartva néhány napig fogyasztható.

Epres-grízes
Hozzávalók:
½ l tej,
20 dkg cukor,
12 dkg gríz,
5 dkg darált mandula,
4 tojásfehérje,
só,
az öntethez:
35 dkg eper,
15 dkg cukor,
1 kávéskanál citromlé
Elkészítése: Forraljuk fel a tejet, majd szórjuk bele a grízt állandó kevergetés mellett főzzük 10-15 percig. Adjuk hozzá a cukrot és egy csipet sót. Főzzük még néhány percig, majd húzzuk le a tűzről. Keverjük bele a darált mandulát és a felvert tojásfehérjéket, majd öntsük az egészet formába. Ezalatt a megmosott epret törjük alaposan össze, majd főzzük 3 percig a cukorral és a citromlével. A langyos gríztortát borítsuk ki, öntsük rá az eperszószt. Díszíthetjük néhány egész gyümölccsel is.

Francia eperkrém
Hozzávalók:
25 dkg eper,
10 dkg porcukor,
fél citrom leve,
2 dl tejszín,
2 evőkanál tej
Elkészítése: Turmixoljuk össze a megmosott epret, adjuk hozzá a tejet, a cukrot és a citrom levét. Verjük fel a tejszínt, és óvatosan keverjük a gyümölcspéphez. Hűtve tálaljuk. Díszíthetjük egész eprekkel.

Gyömbéres eperlekvár
Hozzávalók:
50 dkg eper,
50 dkg cukor,
friss gyömbér,
1 citrom
Elkészítése: A megmosott epret vágjuk félbe-negyedbe mérete szerint, locsoljuk meg a citrom levével, és keverjük hozzá a cukrot. Tegyük fel főni, és forrástól számítva még 15 percet hagyjuk rotyogni. Húzzuk le a tűzről, majd adjuk hozzá a lereszelt gyömbért (sokat vagy keveset – ízlésünknek megfelelően). Tegyük üvegekbe, dunsztoljuk ki, és legalább négy hetet várjunk, mielőtt a lekvárt megkóstolnánk!


További epres receptek>>

Ezek is érdekelhetnek