Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Engedd ki a szabadba a benned lakozó szakácsot!

A nyár nem csak a tűző napot és a rekkenő hőséget hozza el magával, hanem beköszönt vele együtt a grillszezon is. Biztosan te is tudod, hogy egy igazi gasztroguru számára kevés örömtelibb élmény létezik, mint az, hogy kedvenc falatjait saját kezűleg fűszerezheti, pácolhatja, majd pakolászhatja a finomságokat a forró rácsra. Persze mindehhez szükség van néhány eszközre és alapanyagra is, ám a legfontosabb az élmény, és hogy végre az ínycsiklandozó illatok körülvegyenek. 

A grill szentesíti az eszközt

Érdemes az alapoknál kezdeni, bármit is tervezel! Grillezésnél el kell döntened, hogy szén-, vagy gázfűtéses grillt használsz annak függvényében, hogy a húsokat inkább füstösen szereted, vagy inkább azt tartod fontosnak, hogy hőmérséklet egyenletes legyen, sütögetés pedig kényelmesebb. Az eszköz tekintetében lényegében mindegy, hogy egy alapdarabot, vagy valamilyen professzionális sütő mellett teszed le a voksod. Amelyik színpatikusabb, az lesz a te saját bejáratú grillbázisod. Eszköztáradat érdemes úgy kialakítani, hogy felkészült legyél minden eshetőségre; nem árt, ha van kéznél a kötelező kötényen kívül egy neoprén fogókesztyű, valamint egy az erra a célra gyártott spatula, lapát, vagy villa. 

Ha a helyzet húgy hozza, hogy a sütögetés helyett, inkább egy jó gulyást dobnál össze a barátoknak, vagy a családnak, az sem rossz ötlet! Ebben az esetben csak egy állványra és bográcsra lesz szükséged , no meg egy csipetnyi kreativitásra és arányérzékre, amikor a fűszereket válogatod. A kerti sütés-főzésnek a sötétedés sem szabhat gátat. Néhány fáklya a kertbe, és a lángok lobogása garantáltan meghozza a hangulatot, hogy kint maradjatok a csillagok alatt.

Ahogyan a húsok sülnek...

A kolbász sercegése a rácson, a bélszín pirulása, a tarja levének sistergése; ezektől szinte bárkinek beindul a nyáltermelése. Persze szárnyasokat, különösen csirkét is megéri készíteni, hiszen sokak kedvence ez a húsféle. Könnyen sül, és ha bepácolod, akkor csak még finomabb lesz. Egyébként még ízletesebbek lehetnek grillezett szárnyasaid, ha sütés előtt a rácsot hidegen olajozod be, mert így könnyebb lesz majd a tisztítás is. Fontos, hogy a csirkét mindenképp forró rácsra tedd, mert így egy olyan kéreg alakul ki rajta, ami értékes anyagokat tart a húsban.

Szóval, ha nagyon belelendültél a kerti sütögetésbe, szerezz be egy teljes, sütő és ülőfelületekkel ellátott kerti garnitúrát, és készíts burgereket, süss kolbászt, vagy halfilét grillezett zöldségkörettel, a legjobb szószokkal, pácokkal nyakon öntve.

Könnyű nyári grillfalatok

Annak sem kell lemondania a szabad ég alatti szakácskodásról, akinek a grillezésről elsősorban nem a hús jut eszébe. Már kaphatók olyan, kizárólag növényi alapanyagokból készült burgerek és steakek, valamint grillsajtok, melyektől nem lehet elnehezülni a kánikulában se. A folyadékbevitelt se hanyagold! Ügyelj, hogy kellően hidratált legyél, ráadásul akkor, ha alkoholt is fogyasztasz, na és persze nem árt egy kényelmes, árnyékos hely, ahol hátradőlhetsz.

Hevítenéd már a rácsot, hogy előcsalogasd a legíncsiklandóbb ízeket kedvenc ételeiből? Látogass el az Auchanba, vagy keresd fel online áruházukat, mert kínálatunkban minden alapanyagot és eszközt megtalálsz a kerti sütés és főzéshez egyaránt. Izzítsd a grillt, szakácskodj a kertben!

Ezek is érdekelhetnek