Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Engadini diótorta

75 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
  • A tésztához:
  • 16 dkg vaj
  • 13 dkg porcukor
  • csipet só
  • 1 db tojás
  • 30 dkg liszt
  • A citromos karamellhez:
  • 20 dkg kristálycukor
  • 2 citrom leve
  • A töltelékhez:
  • 20 dkg porcukor
  • 30 dkg durvára vágott dió
  • 1,5 dl tejszín
  • 2,5 dkg vaj
  • 5 dkg méz
  • Valamint:
  • 1 tojássárgája a tészta lekenéséhez

Elkészítés

Elkészítés: A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a hideg vajat, és gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük össze a porcukorral, majd közepébe csináljunk egy kis mélyedést, és öntsük bele a kissé felvert egész tojást.

Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. A tésztának ezután csípjük le az 1/3 részét, majd tegyük be a hűtőbe felhasználásig.

A tepsit kenjük ki alaposan vajjal, majd lisztezzük ki. Ezután tegyük bele a maradék tésztát, és a tenyerünkkel lapogassuk bele a formába úgy, hogy kb. 3 cm-es pereme legyen.

Egy edénybe tegyük bele a kristálycukrot, majd nyomjuk bele a 2 citrom levét. Kevergetve melegítsük forráspontig. Amikor már forr, kevergetve 2-3 percig karamellizáljuk, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük ki (teljesen folyós, híg állagú lesz).

A töltelékhez a tejszínt, a porcukrot és a vajat tegyük bele egy edénybe, majd állandó kevergetés mellett forraljuk össze. Ezután keverjük hozzá a citromos karamellt, és a durvára vágott diót, majd hűtsük ki, hogy éppen csak langyos legyen.

A tortaformában lévő tészta tetejére öntsük rá a diós tölteléket, a kimaradó tésztarészt pedig hajtsuk rá a töltelékre. A maradék tésztát nyújtsuk ki, és fedjük be vele teljesen a töltelék tetejét, majd kenjük le a tojássárgájával. Végül villával néhány helyen böködjük meg a lekent tészta tetejét.

Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 30 percig. A sütőből kivéve a tortaformában hagyjuk teljesen kihűlni. Legalább 1 napot hagyjuk a formában, hogy teljesen kihűljön, és a töltelék megdermedjen, mert különben szeleteléskor szét fog folyni.

Tálalás előtt a torta tetejét ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd felszeletelve kínáljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss