Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csőben sült és rakott fogásokhoz -tippek az endívia felhasználásához

A salátaszezon indulásával egy időben, érdemes kicsit körülnézni a piacok és a boltok kínálatában, hogy mi mindennel tehetjük még egyedibbé, még izgalmasabbá ezeket a fogásokat. A salátáink felturbózásához nagyon jó választás lehet a salátakatáng, azaz az endívia.

Vásárláskor csak a ropogósan friss levelű, alsó részén hófehér cikóriákat szabad megvenni. Foltos, fonnyadt zöldséget ne válasszunk. Felhasználás előtt folyó vízben öblítsük át magát az endíviát. Levelekre szétbontva nem szükséges megmosni, mivel növekedése során igazából sosem érintkezik a talajjal,így a levelek sem szennyeződnek. Bár az elmúlt 150 év nemesítési folyamatában az endívia sokat vesztett a cikóriától örökölt keserűségéből, ha biztosra szeretnénk menni, akkor a felhasználás előtt érdemes az endívia alját eltávolítani.

Az endíviát legtöbb esetben különféle salátákhoz, előételekhez szokták felhasználni, de ennél sokkal szélesebb körben alkalmazható alapanyag. Az endíviát nem csak nyersen ehetjük, hanem blansírozhatjuk, de akár le is piríthatjuk, adhatjuk különféle köretekhez, felhasználhatjuk csőben sült ételekhez, rakott fogásokhoz vagy készíthetünk belőle izgalmas főzeléket is.

A csőben sült endíviát feltétlen ki kell próbálni. A kevés vízben megpárolt endíviát húsos szalonnába tekerjük, majd egy tepsiben szorosan egymás mellé rakjuk, besamellel vagy valamilyen számunkra kedves mártással meglocsoljuk, kevés reszelt sajttal meghintjük és a sütőben készre sütjük. Gyors és rendkívül finom fogás.

Az endívia nem csak sütőben sülhet. A különféle serpenyős, wokos ételekben is megvan a maga kitüntetett helye. Érdemes a különféle zöldségkeverékeinket egy kis endíviával gazdagítani, s a fogáshoz egy-két fej endíviát is hozzáadni.

A vékonyra csíkozott endíviát nem feltétlen kell a serpenyőbe dobni, akár gyümölcssalátáinkba is belekomponálhatjuk. Bizony, az endívia nem csak a hagyományos értelembe vett salátáinkat gazdagíthatja, hanem a különféle gyümölcssalátákba is színt és izgalmas ízeket vihetünk vele. Nagyon jó partnere az alma, a narancs és a többi citrusféle, de a nyári bogyós gyümölcsökkel, leves sárgabarackkal is könnyedén összeboronálható.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss