Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Emeljük poharunkat! 11 hasznos tipp, milyen italt milyen pohárból fogyassz!

A világ legfinomabb koktélja is elveszítené különlegességét, ha vizes pohárban szolgálnák fel. Ahogy nem ajánlott pezsgőt inni boros pohárból, úgy nem a röviditalok fogyasztásának is jó megadni a módját egy szép pohárral. Milyennel pontosan? Utánajártunk!

Scott Fitzgerald Great Gatsby regényéből, Leonardo DiCaprio főszereplésével készült film egyik alapjelenete és képe (Coupe/ pezsgős kehely Leo kezében a nagy partyn) körbejárta a világhálót. Imádom ezt a képet. Stílusos és nagyon megnyerő. Innen jutott eszembe, mennyire illúzióromboló lehet egy nem megfelelő pohár. Persze nem dőlne össze a világ, de ha tudunk érdemes figyelni a helyes pohár használatára.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő poharat italunk számára?

Egyikünk sem igazán maximalista, de pohárkérdésben nem szívesen kötünk kompromisszumot. Ugyanis az ital aromáit, ízét és élettartamát nagyban befolyásolja, hogy milyen poharat választunk. Milyen kellemetlen és furcsa lenne például egy hűsítő Margarita koktélt (receptértkattints ide) long drinkes pohárból szürcsölgetni. Szeretnénk veletek megosztani az alap "pohár-etikettet”, hogy ne kerüljetek kellemetlen helyzetbe egy-egy ital elkészítése vagy rendelése során.

Bolondítsd meg a hétköznapokat könnyű koktélokkal! >>> 

Ebben kínáld a röviditalokat!

A kevert italok készítésénél 3 féle alapkategóriát különböztetünk meg.
1. Talp nélkül poharak
2. Talpas poharak
3. Talpas poharak kevert italokhoz

A talp nélküli poharakon belül űrtartalmuk szerint tudunk tovább kategorizálni.
1. Shot poharak 2-5 cl nagyságúak, ezekben rövid italokat szolgálunk fel.

2. Old Fashioned pohár (Magyarországon gyakran whiskys pohárként emlegetjük). Ezek a poharak gyakran vastagabbak és nehéz az aljuk. Körülbelül 1,8-3 dl nagyságúak. Old Fashioned pohárban szolgáljuk fel a klasszikus Aperitif italokat, az Americanot, a Negronit vagy nagy kedvencünket a Negroni Sbagliatot, aminek a receptjét itt olvashatod el.

3. Long Drinkes poharak (ezek mérettől függően különbözőek lehetnek).

4. Tumbler pohár, keskenyebb és kicsit magasabb, mint az Old Fashioned. Mérete: 1,5-2,5 dl.

5. High ball poharakat olyan kevert italok készítésekor használunk, amelyek nagyobb mennyiségű alkoholmentes felöntést tartalmaznak, vagy sok jéggel készítjük el az italt. Ilyen például Gin and tonik, vagy a Bloody Mary.

6. Collins poharak: a High ball és a Collins poharak között kizárólag az űrtartalomban van különbség. Míg a High ball pohár 1,8-3 dl addig a Collins poharak 4-4,5 dl nagyságúak. Mindkét pohárfajta magas és keskeny. Formájának köszönhetően az italokat jobban hidegen tartja és a szénsavasságuk is tovább megmarad. Ha ilyen pohárban készítjük el a long drinkünket, nem tévedhetünk.

7. Talpas poharak

8. Likőrös poharak 30-100 ml űrtartalmúak

9. Snapszos, párlatos poharak mérete 50-100 ml

10. Brandys, konyakos poharak 2,5-3 dl nagyságúak

11. Talpas poharak kevert italokhoz. Ebbe a kategóriába számos méretű és formájú pohár tartozik. Most a teljesség igénye nélkül csak a legfontosabbakat említjük meg.
„Y” vagy más néven Martini pohár – ilyen poharat klasszikus koktélokhoz használunk. A Martinis pohárban klasszikus aromás koktélokat készítünk el, széles karimájának és felületének köszönhetően az ital aromáit tökéletesen tudjuk érezni már akkor, amikor a szánkhoz emeljük a poharat. Emlékezzünk Carry Bradshow nagy kedvencére, a Cosmopolitanra. 

Koktélozzunk, de nem mindegy miből!

Margarita poharat eredetileg a tequila alapú Margarita ital számára használtak. Elegáns formájú pohár. Az ital készítésekor ne felejtsük el a pohár szélét körbe „krusztázni” sóval, hogy a legprofibb Margaritát készítsük a vendégeink vagy magunk számára.
Nagy kedvencünk a Pina Colada is, amit a csodás hurrikán pohárban kell felszolgálni. A hurrikán pohár minimum 4 dl nagyságú.

A vintage poharak forradalma

Mint mindenben, a pohárhasználatban is léteznek trendek. Egyre több helyen lehet látni, hogy vintage poharakban szolgálják fel az italokat. Ajánljuk, hogy ti is nézzetek körül a nagyszülők vitrines szekrényében, hátha találtok néhány régi szép poharat. Vintage mellett nagyon megy a "spanyolos" irányzat, azaz a Copa pohár használata is. Egyre több helyen az egyszerű long drinkeket ebben a szép, öblös boros pohárban kapják a vendégek.

Reméljük, hogy sikerült egy kis útbaigazítást adnunk a poharak világához. Meggyőződésünk ugyanis, hogy egy koktél igényes elkészítéséhez nemcsak a minőségi alapanyagok, a jó technikai tudás és a díszítés szükséges, hanem a „külső”, azaz a pohárválasztás ugyanolyan fontos.

Olvass tovább a Bárkultúráról >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss