Elkészítés: A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, összekeverjük a porcukorral és a sóval. A vajat összevágjuk, hagyjuk enyhén megolvadni (én mikróba is szoktam tenni). Közben a tejet langyosra melegítjük, elkeverünk benne kb. fél kiskanál cukrot, ebben felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszt közepébe öntjük, hozzáadjuk a 2 tojássárgáját és az olvadt vajat, kidagasztjuk.
Ha már nem tapad a kezünkhöz (én kézzel szeretek dagasztani), kevés lisztet hintünk a tetejére, a tálat egy konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk kb. 1 órán keresztül kelni. Akkor ha akarjuk, beledolgozhatjuk a mazsolát, a diót és a mandulát, és hagyjuk újra kb. 20 percig dagadni.
Ha megkelt, lisztezett deszkára öntjük, és 9 kis cipóba osztjuk. A cipókat kézzel hengerekké nyújtjuk, hogy aztán befonhassuk: az alsó réteget négyből, a középsőt háromból fonjuk, a tetejére kettőből sodrunk copfot (lásd a mellékelt képeket).
Miután a fonatokat egymásra helyeztük a megolajozott tepsin, fogpiszkálóval rögzíthetjük őket, nehogy lecsússzanak egymásról, mialatt a sütőben még kelnek.
A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Sütés előtt a kalácsot megkenjük 1 felvert tojással. 220 fokon sütjük 10 percig, aztán 160 fokon kb. 30 percig. Ha kivettük, még vékonyan megkenhetjük olvadt vajjal.