Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Elzászi almatorta II.

120 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 28 cm átmérőjű lapos tortaformához vagy kivehető aljú piteformához:
  • Az omlós tésztához:
  • 22 dkg liszt
  • 11 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • késhegynyi só
  • A töltelékhez:
  • 1 kg alma (Idared)
  • 2 evőkanál citromlé
  • 10 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 1,25 dl tejszín
  • 1 citrom reszelt héja
  • Valamint:
  • porcukor a szóráshoz

Elkészítés

Elkészítés: A tészta hozzávalóit géppel összedolgozzuk, és a hűtőbe tesszük 1 órára.

A tésztát egyenletes vastagságúra kinyújtjuk lisztezett deszkán, és kibéleljük vele a tortaformát. A túllógó részeket levágjuk.

Az almákat 4 vastag cikkre vágjuk, meghámozzuk, magházukat kivesszük, és legyező formájúvá vagdaljuk be, bedörzsöljük citromlével. Arányosan elosztva kívülről befelé haladva körkörösen kirakjuk a tészta tetejét az almával, kb. 4-5 alma kell hozzá nagyságtól függően.

Közben egy tálban alaposan összedolgozzuk a cukrot, a tojásokat, a tejszínt és a reszelt citromhéjat. A tejszínes tojáskeveréket egyenletesen az almadarabok tetejére és közé öntjük.

190 fokos előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. Ha megsült, kivesszük a tortát, és kihűlni hagyjuk. Langyosan kivesszük a formából, és megszórjuk porcukorral. Azonnal tálaljuk, frissen a legfinomabb.

A franciák közkedvelt tortája, ami nálunk is nagyon kedvelt a családban.

Ezek is érdekelhetnek

Friss