Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Elsősegély a kamrából: a tészta

Mindannyian jól ismerjük azt a hó végi állapotot, amikor a családi költségvetés már a végét járja, és a kosztpénzből sem igazán érdemes két liter tejnél nagyobb bevásárlásokat tervezni. Ilyenkor jön jól egy alapos spejzmustra, illetve mindaz, amit a spejzban találunk. Az egyik legjobb és legtöbb formában feldolgozható jolly joker alapanyag a tészta.

A spejzból való főzésnek persze alapfeltétele, hogy a kevéssé szűkös hóközi napokon olykor-olykor hazavigyünk egy-egy zacskónyi száraztésztát. Az az ideális, ha a kamrában található legalább egy csomag spagetti, egy csomagnyi széles metélt, egy csomag fodros nagy kocka, egy zacskó cérnametélt vagy eper levél. Az olasz vonalon – a spagetti mellett – érdemes még fettucinit, fusillit,  pennét, lasagne tésztát vagy canellonit is tartani.

A levesek gazdagítására leggyakrabban cérnametéltet szoktunk használni, de ha igazán a tésztára szeretnénk építeni a levest, akkor egy zacskó lebbencs tésztát kapjunk le a polcról és készítsünk lebbencslevest. A könnyű zöldség- vagy húslevesek gazdagítására tökéletesen alkalmas a fusilli vagy a penne.

Ezek a tészták köretként vagy salátában is remekül megállják a helyüket. A lényeg csupán annyi, hogy főzésnél ne főzzük túl őket, így a szaftot is képesek még magukba szívni, és sokkal ízletesebbek, szaftosabbak lesznek.

A különféle hideg tésztasaláták nagyon könnyen összeállíthatóak, kőbevésett recept nélkül is boldogulhatunk az elkészítésükkel. A sós vízben kifőzött tészta kerülhet olajos-ecetes vegyes salátához, de adhatjuk majonézes öntettel bíró keverékekhez is. A tészta ezekhez az ételekhez plusz ízt nem ad, de tartalmassá teszi a salátákat.

A száraztésztából készített gyors főételek közül a magyarok nagy kedvence a tejfölös sajtos tészta, ami tíz perc alatt elkészíthető és nagyon laktató. Ha van egy kis időnk, akkor érdemes a kifőtt tésztát a tejföllel összeforgatni, kicsit fűszerezni, sajttal megszórni, és egy jénaiban vagy más hőálló tálban megsütni. Ha netalántán még egy darab szalonna is akad a háznál, akkor már kész is a pazar, szaftos, illatos ebéd.

Klasszikus hó végi tésztás ételnek számít még a grenadírmars vagy krumplis tészta is, aminél pusztán arra kell ügyelni, hogy a paprikás krumpliba oltott tészta mellé kellő mennyiségű vizet és savanyúságot kínáljunk. Rendkívül laktató étel.

Az olaszok legegyszerűbb tésztaételét is érdemes kipróbálni. Egy kevés olívaolajban megdinsztelnek két-három gerezd apróra vágott fokhagymát, és ebbe forgatják bele a sós vízben kifőtt tésztát. Hihetetlenül egyszerű és finom étel. Bátrabbak egy kevés citromhéjat is reszelhetnek az olajhoz.

Igazi klasszikusnak számít és gyerekkörökben is igen népszerű a paradicsomszószos tészta. A dinsztelt hagyma alapokon nyugvó paradicsomos mártás könnyedén megbolondítható különféle zöldfűszerekkel, zsályával, bazsalikommal, oreganóval, de ha csak egy kis borsot darálunk bele, akkor is nagyon finom lesz. A paradicsomszószhoz tehetünk apróra kockázott sült húst, maradék felvágottat, húsos szalonnát, esetleg valamilyen halkonzervet. A halkonzervek közül ezekhez az ételekhez az olajban eltett változatok a legjobbak. Ezen kívül a szószunk dinsztelt zöldségekkel is felturbózható. A kész ételt meg különféle elegáns – olasz – fantázianevekkel illethetjük.

A tejföl és a paradicsom mellett a tejszín is remek szószalap lehet. A maradék habtejszín felhasználására is alkalmas egy fokhagymás, rozmaringos ragu, amibe belekerülhet mindaz, ami a hűtőben lakik, és stílusában illeszkedik a tejszínes vonulathoz. Lehet az sonka, húsos szalonna, maradék hideg sült, de dolgozhatunk dinsztelt, főtt vagy konzerv zöldségekkel is. A dinsztelt zöldséges vonalon meg kell említsük a káposztás cvekedlit, ami ugyan kifejezetten vízválasztó étel, de sokan kedvelik. Ki sósan, borsosan, ki cukrosan rajong érte. Káposztán kívül készíthetjük karalábéval is, sőt nagyon finom a dinsztelt, fokhagymás spenóttal összekevert tészta is.

Azoknál a tésztáknál, amihez valamilyen szószt készítünk, érdemes a kész szaftba beleforgatni az enyhén sós vízben főtt, lecsöpögtetett tésztát, így sokkal jobban át fogja így venni a szaft ízét. Ha félünk, hogy teljesen elnyeli majd a tészta a szaftot, akkor a tészta főzőlevéből egy keveset adjunk hozzá a szószhoz.

A rakott tészták műfajában a határ a csillagos ég. A kifőtt tésztához szinte bármit hozzáadhatunk, lazíthatjuk tejföllel, elhabart tojással, besamellel, adhatunk hozzá fűszeres paradicsomszószt, de összesüthetjük különféle zöldségekkel is (itt jön képbe a spejz konzervkínálata). Klasszikus rakott tészta a túrós csusza, amit nem csak csuszatésztából készíthetünk. A csusza készítéséhez ideális az úgynevezett fodros nagy kocka, de alapvetően bármilyen közepes méretű tésztával elkészíthetjük. Itt is érdemes törekedni arra, hogy az ízek a lehető legjobban átjárják a tésztát, így a tejföllel alaposan összeforgatott tésztát tegyük a jénaiba, s ha akad, kis sajttal megszórva süssük össze.

Ha valamilyen ragumaradékkal rendelkezünk, vagy csak más formában látnánk viszont a rakott tésztáinkat, akkor egy doboz cannellonival vagy lasagnéval érdemes elkészíteni az ételt. Ezeket a tésztákat nem kell előfőzni, csupán megtölteni a kívánt töltelékkel (aminek kellően szaftosnak kell lennie ahhoz, hogy megpuhuljon a tészta), majd összesütni a sütőben.

A sós tésztákon kívül édes változatokat is készíthetünk. A tejfölös, sajtos tészta méltó társa a diós vagy mákos metélt, ami egyszerűsége ellenére verhetetlen és nagyon finom. Az olcsóbb édes tésztaételek között még dobogós a sokakban gyermekkori emlékeket ébresztő grízes tészta, ami sósan is kellemes fogás.

Kicsit időigényesebb a vargabéles, de alapvetően bármilyen édes tésztát elkészíthetünk tepsiben sütve, csupán annyi a lényeg, hogy tejjel, tejszínnel és tojással lazítsuk a tepsibe kerülő tésztánkat. Ebbe a kategóriába tartozik a pozsonyi kocka. Sőt édes lasagnét is készíthetünk, amit tejszínes-tojásos vaníliás krémmel és esetleg gyümölcsökkel töltve süthetünk össze.

Csirkés-cukkinis spagetti

Hozzávalók:
30 dkg spagetti
30 dkg csirkemellfilé
12 dkg húsos szalonna
1 nagyobb cukkini
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj

rozmaring
oregano

Elkészítés: A felkockázott szalonnát jól megpirítom az olívaolajon, majd rányomom a fokhagymát és hozzáadom az igen apróra vágott mellet. Tényleg apróra felvágom, mert úgy élvezhető szimbiózis alakul ki közte és a tészta közt.
Sózom, fűszerezem, majd a szintén apróra darabolt cukkinit is hozzákeverem. Amíg a cukkini kiüvegesedik, addig megfőzöm a spagettit, majd a kész tésztát beleforgatom a csirkés raguba.

Vargabéles

Hozzávalók:
25 dkg száraz, tojásos széles metélt
50 dkg félzsíros túró
6 réteslap
7 dkg vaj
2 dl tejföl
15 dkg cukor
4 tojás
csipetnyi só
10 dkg mazsola
1 citrom héja

Elkészítés: A tésztát sós vízben felteszem főni. Amíg fő, addig a túrót szitán áttöröm. A tojásokat szétválasztom, és a sárgájukat a túróhoz adom. A túróhoz hozzákeverem még a tejfölt, a cukrot, a citrom lereszelt héját, a mazsolát és egy csipetnyi sót.
A tepsit kivajazom, a kész tésztát leszűröm, majd egy nagyobb keverőtálba teszem és hozzáadom a vajat, azzal átkavarom. A fehérjéket habosra verem és a túrós masszához adom, amivel összedolgozom, majd a tésztához öntöm. A tésztát átforgatom a krémmel.
A réteslapok felét a tepsibe fektetem, majd ráhalmozom a túrós tésztát és végül a maradék lappal fedem, amit tojássárgájával le is kenek. A vargabélest 175 fokra előmelegített tepsiben sütöm, amíg a teteje szépen meg nem barnul. Langyosra hűlve szeletelem.

Ezek is érdekelhetnek

Friss