Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Elsősegély a kamrából: a paradicsomszósz

Hóvégi mustránkat nem csak a naptár szigorú betartásával ejthetjük meg, hiszen néha hó közben is előfordul, hogy kimarad egy-egy nagy bevásárlás, és a kamrában fellelhető készletre szorulunk.

A kiadós aranytartalék, a tészta mellett ilyenkor igen jól jön, ha van otthon néhány üveg paradicsomlé vagy paradicsomkonzerv, sőt a gyerekkorunk kedvelt paradicsomsűrítményeinek is lehet örülni.

A paradicsomkonzerv sokrétűen felhasználható alapanyag. Desszertet ugyan nem varázsolhatunk belőle, de leveseket készíthetünk belőle, és a főételek igen széles spektrumának fontos alapanyaga.

Paradicsomlevesek

Kezdjük mindjárt a levessel. A menzaételek koronázatlan királya, a paradicsomleves szinte mindenki számára kedvelt fogás. A leves elkészítésének számtalan módja létezik. A klasszikus, magyaros verzió paprikás rántásalapra helyezi a paradicsomlevet, és ehhez ad cukrot, zellerlevelet, valamint némi rizstésztát vagy betűtésztát.

A modernebb, trendkövető paradicsomleves már semmiféle rántással nincs besűrítve, jellemzően mediterrán zöldfűszerekkel ízesített, és cukor sincs benne. Az ilyen bazsalikomos, oregánós paradicsomlevesekhez jól illik egy szelet kenyér, sőt ha igazán olaszos hangvételűre szeretnénk szabni, akkor a levest eleve néhány szelet szikkadt kenyérre szedjük. A paradicsomlevest pikánssá tehetjük egy kevés tejszínnel, parmezánnal, vagy kínálhatunk mellé frissen sült pizzakenyeret, esetleg grissinit.

Paradicsomleves alapon készíthetünk babos, lencsés, gerslis, zöldségekben gazdag sűrűbb leveseket is. A zöldséglevesekhez is adható paradicsompüré, de vigyázzunk, itt nem jó, ha a paradicsomos íz ural mindent, úgyhogy csak mértékkel szabad hozzáadni ezekhez az ételekhez.

Paradicsomszószok

A paradicsompüréből, paradicsomléből remek mártások készíthetők, igazi olaszos sugók, különféle paradicsomos mártások, amikhez igazán nem kell sok: kis hagyma, kevés fűszer, bacon, és már kész is az illatos, ízes tésztaszósz. Az így készített szószokat felhasználhatjuk még pizzához, de tehetjük lasagnéba, muszakába is, vagy bármilyen olyan rakott ételhez, amihez ízben passzol és nem áztatja el.

Paradicsomszószból készíthetünk hideg mártásokat, afféle dipeket, mártogatósokat, salsákat is, amiket előételekhez kínálhatunk. A hidegen kínált ételek közül a paradicsommártás, paradicsomszósz a különféle tésztasalátákban is jól jöhet, de készíthetünk vele svéd gombasalátát is.

Paradicsomos raguk

A lazább mártások mellett a paradicsomszósz nagyon jó alapja sokféle ragunak is. Ezek lehetnek húsosak is, vagy akár vegetáriánusok. A húsos ragukhoz jó lehet egy kevés darált hús vagy szalonna, sőt, ha időnk engedi, a darált húsból készíthetünk gombócokat is, és azokat belefőzhetjük a raguba. Nélkülözhetetlen a paradicsomszósz a bolognai és milánói mártásokkal készülő ételekhez. Nem meglepő mód a paradicsomszósz jelenléte utat nyit a töltött paprikához is. A darált húsos, szalonnás ételek mellett a hirtelen sült szeleteket is felönthetjük egy kevés szósszal, illetve a sütőben sütött húsokhoz is adhatunk szószt.

A vegetáriánus paradicsomos fogások közül igazi klasszikus a paradicsomos krumpli, illetve a paradicsomos káposzta, de ezen az alapon készíthetünk spanyol patatas bravast vagy kicsit törökös beütésű egytálételeket, töltött zöldségeket, vagy akár lecsót is. Aztán persze jöhet a chili con carne, ami végszükség esetén teljes egészében megoldható a kamra kifosztásával. A kukorica és a bab is jól eláll konzerv formájában, így igazi jolly joker-ként érdemes ezekből is tartani néhány dobozzal.

Tejszínes paradicsomleves

Hozzávalók:
40 dkg-os hámozott paradicsom konzerv
2 dl főzőtejszín
2 dl víz
1 kisebb póréhagyma
5 dkg vaj
1 kávéskanál szerecsendió
kevés cukor

Elkészítés: Vajon megdinsztelem a karikára szelt póréhagymát, majd amikor már kellően összeesett, akkor ráöntöm a paradicsomot, egy kis vizet adok hozzá, és közepes lángon főzöm. Nagyjából negyedóra múlva botmixerrel elsimítom, hozzáadom a tejszín, és nekiállok kedvemre ízesíteni.

Gnocchi alla romana

Hozzávalók:
5 dl tej
5 dl víz
25 dkg durum liszt
4 tojássárgája
őrölt szerecsendió
frissen őrölt fekete bors

10 dkg vaj
5 dkg parmezán

Elkészítés: A sütőt 190 fokra előmelegítettem, a csempés konyhapultot alaposan megpucoltam, majd olajjal vékonyan bekentem. A tejet és a vizet egy lábasba öntöttem, és kis sóval felforraltam. A lisztet fokozatosan, folyamatos keverés mellett a felforralt elegyhez adtam (kézi mixerrel könnyítve meg a dolgomat), majd homogénné vált masszát sóztam, borsoztam, szerecsendióval ízesítettem, elkevertem benne a tojások sárgáját, és még néhány percig hagytam a láng felett szilárdulni (szigorúan kevergetve, itt már fakanállal). Ezután az egészet az olajos konyhapultra borítottam és egy szilikon spatulával kisujjnyi vastagra elsimítottam. A massza nagyjából 10 perc múlva, mint a matrica levált a csempéről, s ekkor egy 4-5 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval köröket vágtam belőle.
Egy közepes hőálló üvegtálat kikentem vajjal, majd a kissé deformitásra hajlamos gnocchikat óvatosan egymásra fektettem. Végezetül elosztottam rajtuk a vajat, megszórtam őket sajttal, friss szerecsendióval, addig sütöttem, amíg a sajt szépen meg nem színesedett. Házi paradicsomszósszal kínáltam.

Házi paradicsomszósz

Hozzávalók:
2 evőkanál olívaolaj
5 dl paradicsompüré
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma

frissen őrölt feketebors
2 mokkáskanál szárított kakukkfű
2 mokkákanál szárított rozmaring

Elkészítés: Az olajat felhevítettem, majd az apróra vágott hagymát megdinszteltem. Amikor már majdnem jó volt, akkor a fokhagymát és a zöldfűszereket is az elegyhez adtam, és néhány percet pároltam. Ezután hozzáöntöttem a pürét, sóztam, borsoztam, és kis lángon legalább fél órát hagytam bugyogni.

Ezek is érdekelhetnek

Friss