Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sokkoló! Az elhízás 15 évvel is megrövidítheti az életünket

Az egyik legsúlyosabb népbetegség hazánkban az elhízás, amely számos további betegség okozója lehet. Egy felmérés szerint a kóros elhízás a túlsúly mértékétől függően akár 14 évvel rövidítheti meg az emberi életet.

Magyarországon minden negyedik felnőtt elhízott, ami az egyik legrosszabb arány az OECD tagállamok között – hívja fel a figyelmet az Első 1000 nap program Európai Elhízás Elleni Nap alkalmából készült elemzése.

A felnőttkori elhízás kockázata jelentősen mérsékelhető a gyermekek életének első 1000 napjában az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás révén. A túlcukrozott, illetve túlfűszerezett ételekhez azonban könnyen hozzászoknak ebben az életkorban a gyermekek, és a súlyproblémához vezető rossz szokást később nagyon nehezen tudják csak elhagyni.

Egy felmérés szerint a kórosan elhízott emberek várható élettartama a normál testsúlyúakéhoz képest drámaian rövidebb, szélsőséges esetben akár 14 év is lehet. Az elhízás világszerte óriási egészségügyi problémát jelent: 1980 óta közel háromszorosára nőtt az elhízottak száma, amely mára meghaladja a 600 milliót. Európában minden második felnőtt és minden harmadik gyerek súlyproblémával küzd. Magyarország a szűkebb régión és az Unión belül is az egyik legrosszabb statisztikával rendelkezik: a felnőtt lakosság több mint fele, a középkorú férfiaknak pedig több mint kétharmada elhízott vagy túlsúlyos.

 A probléma egyre nagyobb arányban érinti a gyermekeket is: világszerte 42 millió elhízott vagy túlsúlyos csecsemő és gyermek él. A Föld lakosságának jelenlegi életvitelével, és az elmúlt évek növekedési ütemével ezt a számot a WHO 2025-re 70 millióra becsüli. Európában ez a tendencia azzal jár, hogy évente 400 000-rel nő a túlsúlyos és 85 000-rel az elhízott gyermekek száma.5 A helyzet Magyarországon már most is aggasztó: a 7-14 éves gyerekek 20%-a túlsúlyos, 7%-a pedig elhízott.  Ennek következményeként azok a betegségek, amelyek korábban elsősorban a felnőtteket érintették, egyre gyakrabban jelennek meg már gyermekkorban is. A felesleges kilók veszélyeztetik a szervezet normál működését, hosszútávon pedig visszafordíthatatlan betegségek kialakulásához vezetnek: az esetek 44%-ában az elhízás okozza a cukorbetegséget, és a kardiovaszkuláris betegségek 23%-áért felelős.

„Életünk fogantatástól számított első 1000 napja során alakul ki az elhízásra való hajlam, ami egész életünk egészségére hatással van. Felmérések szerint a gyermekkorban túlsúlyosak vagy elhízottak 60%-a felnőttkorban is súlyproblémával fog küzdeni.6 A 3 évnél fiatalabb gyerekek 80%-a túl sok cukrot fogyaszt. Ha már kisgyerekként a túl fűszeres és túl cukros ételekhez szokatjuk a gyerekeinket, akkor ezt a rossz szokást felnőttkorban nagyon nehezen fogják tudni elhagyni, ami állandósult súlyproblémákhoz vezethet.” – hívja fel a figyelmet dr. Takács István, a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület elnöke.

Hatalmas felelősség nehezedik a szülők vállára ebben, hiszen akkor kell a legelőrelátóbban és legtudatosabban viselkedniük, amikor még a legkevesebb tapasztalattal rendelkeznek a gyereknevelés terén. Ennek a korai életszakasznak a jelentőségére hívja fel a figyelmet és ebben nyújt segítséget az Első 1000 nap program. Ha a szülők kellő figyelmet fordítanak a megfelelő táplálásra, egészségesebbé tehetik, és akár évekkel is meghosszabbíthatják a gyermekük életét.

További információ a kezdeményezésről: www.elso1000nap.hu

Ezek is érdekelhetnek

Friss