Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Elizabeth Bard: Piknik Provence-ban - Emlékek receptekkel

Elizabeth Bard, a nagy sikerű Ebéd Párizsban című receptes regény szerzője új kötettel jelentkezett. A helyszín ezúttal már nem a csigalépcsős házakkal teli Párizs, hanem a levendulamezőkkel tarkított, romantikus Provence.

A könyv egyszerre lebilincselő szakácskönyv és őszinte hangvételű életrajzi regény. Megismerhetjük benne a vérbeli New York-i Elizabeth életének újabb fordulatait: hogyan jutott Párizsból Provence-ba, és férjével kisfiuk születése mellett hogyan nyitották meg első fagyizójukat.


A több mint 60 ínycsiklandó recept között a klasszikus provence-i receptek mellett találhatunk észak-afrikai és zsidó ételeket is, érthető leírásokkal, itthon is könnyedén beszerezhető hozzávalókkal. A cukkini-krémlevestől, a fügés-avokádós- csirkés rukolasalátán és észak-afrikai fűszerezésű bárányon át a tejpitéig válogathatunk az izgalmasabbnál izgalmasabb receptek közül. És hogy egy kicsit haza is beszéljünk: készíthetünk amerikai-provence-i módra magyar cseresznyés süteményt is!
A „konyharegény” bátran ajánlható mindenkinek, aki nyitott az új dolgokra, hiszen ahogy a szerzőnő tanítja: „Az élet – konyhán belül és kívül - nem más, mint találkozás az ismeretlennel.”

Hamarosan itt a spárgaszezon! Kedvcsinálónak, íme egy spárgás recept Elizabeth könyvéből:
Zsenge spárga tahini joghurtöntettel 

½ kg zsenge spárga
2 evőkanál sötét színű (hántolatlan) tahini, azaz szezámpaszta
3 evő- és két teáskanál frissen facsart citromlé
1 és ¼ csésze görög joghurt (teljes tejből a legjobb)
1 csipetnyi finom tengeri só
frissen őrölt fekete bors

Mossuk meg a spárgát, vágjuk le a kemény végeket, aztán egy nagy edényben, forrásban levő vízben pároljuk 3-5 percig, a szálak vastagságától függően. A spárgát túlfőzni bűn (összelottyad és büdös lesz), tehát figyeljünk, és addig emeljük ki a vízből, míg fényes és szilárd.
Az öntethez: közepes üvegedényben (vagy más saválló anyagú tálban) keverjük simára a tahinit a citromlével. Adjuk hozzá a joghurtot, a csipet sót, alaposan keverjük össze. Szórjuk rá az őrölt borsot.
A spárgát melegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk, a szószt adjuk mellé!
4 személynek elegendő, előételnek vagy köretnek

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss