Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Elfogytak a rudak? Gubázzanak az urak!

29
Az új év első napjaira rendszerint hírmondó se marad a karácsonyi bejgliből. Mit tehet ilyenkor egy mákfüggő cukrásztanonc? Sitty-sutty, összeüt egy pompás gubát – mely oly ízletes, hogy bokáját összeütve szalutál neki a megkínáltak serege.

No azért nem lesz itten egész pályás letámadás... Tudniillik a hagyományos guba, melyet Zemplénből származó édesanyám bobajkának hívott, kelt tésztából készül, s mint ilyen, jóval időigényesebb az elkészítése. Egyszer majd, már csak az iránta érzett tiszteletből is, bizonyára megpróbálkozom a klasszikus verzióval, most azonban a kiflikarikás guba rejtelmeibe avatnám be t. Olvasóimat, a magam sajátos stílusában. :)

Gubarecept sok van, és még annál is több: készülhet dióval, mákkal, esetleg túróval, gazdagítható mazsolával, aszalt gyümölccsel, mézzel, megkoronázható vaníliasodóval, sőt a pudling is „gubaképes”, sokan pedig, tölteléktől függetlenül, a sütőben pirult kiflikarikákra szavaznak. Nos én újfent Anyócácska receptjét tekintettem kiindulópontnak, és – az első gubázás tapasztalatával felvértezve – 2011 első délelőttjén ismét nekiláttam szalámitaktikázni. :)

Fűszeres mákos guba

Hozzávalók (4-6 kiadós adaghoz):
10 db normál méretű, „sima” kifli
1 liter 2,8% zsírtartalmú tej
5 egész tojás
4 evőkanál kristálycukor
1 cs. vaníliás cukor
A „töltelék”-hez:
40 dkg darált mák
30 dkg porcukor
2 teáskanál őrölt fahéj
2 evőkanál reszelt citromhéj
valamint
mazsola (ízlés szerint)
vaj/margarin

Elkészítés: A mákos guba készítése a sütés előtti második napon, a kiflivásárlással kezdődik. :) Nagyjából ugyanis ennyi idő alatt száradnak optimálisra (nem kőkeményre), azaz mohón isszák majd magukba az édes tejet. Ám vigyázat: nejlonba téve befülledhet a kifli, tároljuk papírzacskóban (vagy kenyértartóban, ha befér). Még egy „apróság”: feltétlenül vigyenek magukkal a közértbe szögmérőt, hiszen csakis szabványos ívű kifliből készülhet jó guba!
(Tréfás kedvemben vagyok, na!) :)

Karikaland

A szikkadt-tikkadt kifliket fűrészfogú késsel kb. 1 centi vastag karikákra vágjuk, félretesszük. A mákot kimérjük, elkeverjük a porcukorral, a fahéjjal és a citrom héjával (mazsolával), majd kb. 15-20 dkg-nyit kiveszünk belőle. Félretesszük ezeket is. Ezután a tojásokat egy jókora edénybe (legjobb a bonyhádi vájling) :) ütjük, habverővel felhabosítjuk, majd elkeverjük a kristály- és vaníliacukorral. Ráöntjük a tejet, és sárgálló nedűt kavarunk.

Máris elkezdhetjük felfűteni a kemencét. Míg eléri a 200 fokot, keressünk egy méretes, lehetőleg kerek, magas falú tűzálló tálat (ennek híján én egy 24 cm átmérőjű zománcos bonyhádit szemeltem ki), s puha vajjal kenjük ki.

Aztán egy adag (8-10 db) kiflikarikát néhány másodpercre merítsünk a tojásos-cukros tejbe, majd szűrőkanálra téve rakjuk át a kivajazott sütőedénybe. Ha összejött egyrétegnyi kifli, bőven szórjuk meg a mákkal. A mákra áztatott kiflikarikákat rakunk, megint mákosítunk, és így tovább, amíg a készlet tart. Felülre bőven adagolt mák kerüljön. (Nekem három-három réteghez volt elég az alapanyag.) Ha marad cukros tej, egy keveset locsolhatunk a tetejére. Aztán egy kicsit rázogassuk meg az edényt, végül potyogtassunk bele bőven apróra vágott vaj/margarin darabkákat.

Guba a gubához

Nincs más dolgunk, mint az előmelegített sütőbe tolni gubaságunkat, és egyrészt az ízek vegyülése, másrészt a fent, s széleken tanyázó karikák ropogóssá pirulása érdekében 20—40 percig ott is tartani. A tálalás izgalmát a félretett cukros mákkal fokozom: „befoltozom” vele a tejben-vajban fürösztött karikák mákbundája alól esetleg még kikandikáló fehér foltokat. :)

Egy tál étel

A tányérokat bőven megpakolva kitűnő egytálétel lehet a guba (tanúsítom, tanár úr!), egy sós habitusú leves követőjeként pedig remek második fogás. Mikróba téve pár perc alatt felmelegszik, de langyosan, sőt hidegen is finom (egyetértek, Pistuc bácsi!). Mint látjuk, fogyasztásának módja igen sokrétű, hát még ha a különböző változatokat is ide számítjuk! A variációs lista első helyén nálam a diós guba áll, melyet minden bizonnyal ki fogok próbálni. Önök se legyenek restek játszani az ízekkel, hiszen ez a sütés-főzés lényege – de az első a mákos legyen! :)

Mielőtt elbúcsúzom, hadd osszam meg Önökkel torkos maci barátom mákonyos négysorosát (vajh miket művel még ez a jószág, míg én főzök...?). Esetleges gratulációikat a Kerek erdőbe címezzék! :)

Gubáné esete a magándetektívvel

Mák-szemek szikráznak a sötétben:
Tán Gubáné issza sörét. Vagy nem...?
— Ó, piá(t)ról nincs itt szó, kérem!
Mákot darál, szemenként, a férjem.

Jó étvágyat kíván:

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

pistuc
Most már biztosan kipróbálom!
gyongy12
Én a kelt tésztásra szavazok,gyerekkoromban olyat ettünk, nagyon finom volt.
pistuc
Ó, Gabóca, de bolond vagyok! Hát persze, valószínűleg véletlenül került ide ennek a hölgynek a kísérő üzenete, erre nem is gondoltam. Remélem, megtalálja Andi, vagy szóba kerül, s akkor megsüti majd.
Bgaboca
:)) Szigorúan csak vajon. Elvégre úgy szól a reci :\"...kivajazott sütőedénybe...\" :)) Én ugyan még nem küldtem másnak cikket, de nem volt itt valami bibi?
pistuc
Vajon megsütötte Andika? :)
kőfalvi Ferencné
Andikám Ezt szeretettel küldöm,csináld meg.Puszika Anya
pistuc
Sziaság, Lili és Bori! :) Nagyon tetszik, különösen apunak fog tetszeni, ő nagyon krumplis. Jó ötlet az irdalás, gondolom, hamarabb és jobban átsül. Már látom magam előtt, ahogy mákozom. A következő sült krumplit bizton így készítem! Köszi, szia, üdvözöl mindenkit a maci is!
Lilibori
Szia Pistuc! A mákos krumpli megpucolt, egészben hagyott krumplik, nem túl nagyok, vékonyan beirdalva, úgy hogy ne vágjuk át. Ezután kivajazott tepsibe egymás mellé sorakozó, megsóz, MEGMÁKOZ, és egy kis vajjal vagy olivaolajjal meglocsol. Mehet a sütőbe. A mák inkább dekoráció, úgy mint néhány péksütin. Bár Anyu darált mákkal csinálta. Szép napot Neked! Lilibori
pistuc
Kedves Ili! Megelevenedett előttem az a világ, amiről írtál, s meg is hatódtam egy kicsit! Eszembe jutott anyám, aki hasonló miliőben nőtt fel, s már gyerekként megtanult sütni-főzni. Na meg eszembe jutottak a saját kezdő lépéseim (azóta is óvatosan lépkedek): bodaggá sült, tetőhíjas almás pite, 3x berántott bableves (híg volt), hatalmasra duzzadt, szénné égett zombi-hókiflik :):) Aki rétestésztát tud nyújtani, az mindent tud... Gratulálok! Köszönöm az emlékeket, az emlékezést! Szép napot! Pistuc
ili2010
Helló Pistuc! Emlékszem-e az első sütés-főzés probálkozásaimra. Azokat nem lehet elfelejteni. Az első tefölös bableves volt, ami olyan sűrű lett megállt benne a kanál. Az első tésztaféle, lekváros bukta volt, de az is ehetetlen volt, mert még annyi eszem sem volt hozzá, hogy abba kell egy kis só is. Az első sütemény probálkozásom linzer volt, aztán hókifli, majd diós keverttel próbálkoztam. Így fokozatosan a saját nyomoruságomon és kudarcaimon keresztül mindent megtanultam. Persze azért egy nagy adag akarat is kellett hozzá. Annyira gyerek voltam, hogy fogalman sem volt semmihez. A 60-as években egy kis faluban akkor még olyan kevés információhoz lehetett jutni minden téren, hogy nagyon magára volt utalva az ember gyereke. Hát az első rétes sütésem, az is meg ér egy misét ! Héhány probálkozás után olyan rétest tudtam nyújtani,hogy a gyakorlott szomszéd nénik sem talátak benne kifogást. No de egyenlőre ennyi, mert ezekről a dolgokról napestig tudnék írni. Üdv.: Ili

Magazin