Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Életmentő héjában sült krumpli - ha csak 5 perced van főzni

A nyári grillszezon után az őszi-téli időszakban is kedvelt a héjában sült krumpli. Míg nyáron főleg köretként szolgált a különféle grillhúsok mellé, s a parázsba dobott csomag minden különösebb furfang nélkül került a tányérunkra, addig a hűvös időben már több figyelmet szentelünk neki.

A héjában sült krumpli rendkívül egyszerű, de hihetetlenül jól variálható fogás. Túl sokat gondolkodni sem kell rajta, csak beszerezni néhány nagyobb, lehetőleg közel azonos méretű krumplit, s tepsibe téve - fóliázva vagy csak úgy pucéran – lesütni.

Krumplis receptek >>>

A krumpli aránylag lassan sül át, így csalhatunk is egy kicsit, ha félig előfőzött/párolt krumplit teszünk a sütőbe, vagy kevés vizet öntünk a tepsi aljára, a krumplik alá, s azt egy nagy alufóliával lefedjük, vagy karikára is szelhetjük a krumplit, s akkor hamarabb jutunk hozzá a hőn áhított vacsoránkhoz.

Amíg sül a krumpli, addig van időnk előkészíteni a hozzávalókat. A tejföl mellett érdemes reszelt sajtot, frissen vágott hagymakarikát is előkészíteni. Használhatunk vöröshagymát, lila hagymát, sonkahagymát, de újhagymát vagy snidlinget is készíthetünk elő a vacsorához. Ha van kedvünk, akkor császárszalonnát is piríthatunk, amelyből utána mind a ropogós szalonnadarabokat, mind a visszamaradt zsírt felhasználhatjuk a fogásunkhoz. A zsír egy részében a hagymát meg is dinsztelhetjük. Nagyon kellemes a tejföllel összekevert, lágy hagyma.

Reszelt sajt nélkül nem is igazi a héjában sült krumpli. A legjobb, ha félkemény sajtokat használunk, nagyon jó választás lehet a gouda, a tilsiti, a trappista vagy épp az ementáli, de ízesítésnek egy kis parmezánt is nyugodtan előkészíthetünk.

A krumplit már a sütőben fűszerezhetjük, az alufóliába csomagolhatunk egy kevés fűszert. A különféle zöld fűszerek (zsálya, kakukkfű, oregánó, bazsalikom, snidling, borsikafű) mellett fűszersókat is szórhatunk a krumplira.

A fűszereknek az elkészült krumpli fogyasztásakor is nagy szerepe van, a tejfölből többféle fűszeres mártást is készíthetünk, hogy a család kedvére ízesíthesse a maga krumpliját.

Ezek is érdekelhetnek

Friss