Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Életében szobrot kapott a híres borszakíró

Kevesen mondhatják el magukról, hogy még életükben szobrot avatnak róluk. Hugh Johnson, a neves angol borszakíró már a kivételezettek közé tartozik.

Június 3-án a Royal Tokaji Borászati Zrt. mádi udvarházában avatták fel a neves borszakíróról készült szobrot. Elek Imre fiatal szobrászművész alkotása meghívott vendégek, a sajtó képviselői és Hugh Johnson jelenlétében került leleplezésre. 

A neves angol borszakíró, "A világ BOR-atlasza" című nagysikerű könyv szerzője, a Royal Tokaji Borászati Zrt. résztulajdonosa kizárólag azért érkezett Magyarországra, hogy megkóstolja a már palackokban sorakozó, „aranyat érő” kedvenc tokaji borait.

Hugh Jonhson 1970-ben járt először Magyarországon, amikor a borvilágatlasz munkálatain dolgozott, és azonnal "beleszeretett" az országba. 1989-ben tért vissza barátaival, elment Mádra, ahol hatvankét szőlősgazdát kérdezett meg arról: lenne-e kedvük velük összefogva résztvenni a magyar bor újjászületésében? A szőlősgazdák adták a földjüket, Hugh Johnson és Dániában élő borász barátja, Peter Vinding Diers a szakértelmüket, marketingismeretüket. Így kezdett működni a Royal Tokaj Wine Co., amelynek tulajdonosai eldöntötték: az aszú specialistáivá kívánnak válni. Így is lett.

Hugh Johnson az elmúlt évtizedben igen sokat tett azért, hogy a tokaji borok visszanyerjék méltó helyüket a világban. Meggyőződése: egy pohár tokaji aszú tartalmazza mindazt, amit Tokaj kulturális, történelmi öröksége magában hordoz. A pincészet vezetői a szoborállítással a tokaji  bor iránti elkötelezettségét és tiszteletüket kívánták kifejezni.

Ezek is érdekelhetnek