Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Élénkíti a vágyat a fekete

Van, aki műanyag pohárból, keserűen issza a kávét, más porceláncsészéből, habosan. Van aki forrón, és akad, aki hidegen szereti. Illata csábító, hatása frissítő. De vajon egészséges-e?

Ha csak egy csészényit iszunk naponta, a szakemberek szerint nem lehet baj. Öntsünk hozzá kevés tejet, mert akkor nem von el kalciumot a szervezetünktől.

Élénkít
- A kávé koffeintartalma befolyásolja az ideg- és érrendszert, javítja az agy vérellátását. Brit kutatók megállapították, hogy a kávézó hölgyek ritkábban dohányoznak és fogyasztanak alkoholt, mint teázó társaik.

Segíti az emésztést
- A kávé feloldja a zsírsejteket, tehát fogyasztó hatású. Egyúttal élénkíti az anyagcsere-folyamatokat.

Nehezíti az alvást
- Meghoszszabbítja az elalvási fázist, megszakítja a mélyalvási szakaszt.

Vágyat ébreszt
- A koffein gyorsítja a szívműködést, javítja a szervek vérellátását. Növekszik tőle a szexuális érzékenység, a kitartás, hosszabb a kéjérzet.

Véd a sugárzástól
- Atomkutatók rájöttek, hogy ha egereket nagy adag koffeinnel oltanak be, azok ellenállnak a halálos dózisú gammasugárzásnak. A felfedezés új távlatokat nyithat a rákbetegek gyógyításában.

Epekő ellenes
- A rendszeres kávéfogyasztók közt 40 százalékkal kevesebb az epeköves megbetegedés. A koffein gyakori ürítésre készteti az epehólyagot, megakadályozva a kőképződést.

Csökkenti a nemzőképességet
- A sok kávét fogyasztó nőknél gyakoribb a vetélés és a terméketlenség. Dániában, ahol nagyon magas a kávéfogyasztás, sokkal többet várnak az asszonyok a teherbe esésre, mint Spanyolországban, ahol jóval kevesebb feketét isznak.

Megterheli a szívet
- A sok koffeintől emelkedik a szervezetben az aminosav szintje, ami növeli a szívinfarktus és a szélütés veszélyét. A kávéfogyasztók ötödénél az egészségesnél magasabb aminosav-szintet mértek.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss