Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Tényleg hipózni kell a tojást? íme a Nébih álláspontja!

A húsvét közeledtével a tojás és füstölthús fogyasztásunk a sokszorosára nő. Járványsújtotta ünnepünk lesz idén, nem árt tudni, hogy szükség van-e ezúttal különleges elbánásra az ilyenkor roppant népszerű alapanyagok tárolása és felhasználása terén.

Bár tojást nem csak húsvétkor eszünk, az ezzel kapcsolatos kérdések legtöbbször ilyenkor - és persze a Tojás Világnapján - kerülnek elő. Bár általában az árának alakulása, a mennyiség kérdése, az élettani hatások azok, és persze, a jobbnál jobb receptek, amiről értekezni szoktunk, most, koronavírus-járvány idején az élelmiszerbiztonság, a fertőtlenítés is terítéken van.

Idetesszük, hogy a Nébih mit ajánl a tojások felhasználásakor, de fontos kiemelnünk, hogy "békeidőben", extra körültekintést, és a vegyszeres fertőtlenítést a hatóság is csak a közétkeztetésben javasol, vagy, ha nyers tojásból készült ételt - például klasszikus tiramisut, vagy tatár bifszteket - készítünk.

Mivel a tojások a csomagolóüzemből eleve fertőtlenítve érkeznek a boltok polcaira, és a koronavírus külső lipidrétegét  - ahogy, sajnos a kezünkét és a tojáshéjét is - a sima szappanos vagy mosogatószeres víz is oldja, egy mosogítószeres öblítés is elegendő lehet. Ám, aki teljes biztonságot szeretne, vagy épp a szomszédtól, vagy egy őstermelőtől veszi a tojást a piacon, és szeretne biztosra menni, az nyugodtan alkalmazhatja a Nébih és az Országos Tisztifőorvos szerint javasoltakat:

"A tojás előkészítése alatt a héj tisztítását, fertőtlenítését értjük.

Olyan étkezési tojást célszerű beszerezni, melynek héján látható szennyeződés (vér, bélsár,
szalma) nincs. Repedt, törött héjú tojásokat tilos tárolni és felhasználni.

A tojás előkészítése külön helyiségben/ helyen, ennek hiányában - a zöldség-előkészítő
helyiségben/ helyen időben elkülönítve is végezhető csak erre a célra használt,
maradandóan megjelölt edényzetben.

A tojás frissességét vízbemerítéssel lehet ellenőrizni. (A friss tojás elmerül a vízben; a
vízben lebegő tojás már nem friss, de még fogyasztásra alkalmas; a víz felszínén lebegő
tojás fogyasztásra alkalmatlan.)

Közétkeztetésben a biztonság érdekében javasolt a fertőtlenített tojás használata.

Vendéglátásban is javasolt a tojás fertőtlenítése, ha a tojásból olyan étel készül, amely nem
kap biztonságos hőkezelést.

A fertőtlenítéshez csak erre a célra alkalmas fertőtlenítőszerek használhatók, a
felhasználási utasítás betartása mellett. Általánosan elfogadott a háztartási Hypo 2%-os
oldatának (10 liter vízbe 2 dl Hypo) használata, melybe 5-10 percre kell a tojásokat
behelyezni. A tojás fertőtlenítés helyén célszerű kifüggeszteni a fertőtlenítés menetének
leírását, az alkalmazott oldat töménysége és az előírt behatási idő pontos
megjelölésével.

A fertőtlenített tojást tiszta edényzetbe kell tenni, a tojástartóba visszahelyezni tilos.

Az iparilag fertőtlenített héjú tojást felhasználás előtt nem kell újra fertőtleníteni, azonban
a tárolás alatt óvni kell a tisztaságát. Az UV-C fénnyel felületén kezelt tojás nem tekinthető
fertőtlenítettnek, az eljárás csak baktériumszám csökkentést eredményez.

A tojásokat javasolt egyenként, külön edénybe feltörni. Ügyelni kell arra, hogy héj ne
kerüljön a tojáslébe.

A feltört tojást haladéktalanul fel kell dolgozni. Ha technológiai okokból ez nem
biztosítható, akkor az - 0 és +5°C között, lefedve tárolva - a feltörést követő 3 órán belül
még felhasználható."

5 ÉRV AMELLETT, HOGY MINDEN NAP EGYÜNK TOJÁST! >>> 
EZ A 3 LEGGYAKORIBB TÉVHIT A TOJÁSSAL KAPCSOLATBAN >>>
  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Magazin