Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Elegáns nagyság: cabernet franc

default user icon
MME
A világ egyik legnépszerűbb kékszőlő-fajtája, ami sokak szerint jóval nagyobb figyelmet érdemelne. Ugyan fajtaborként ritkábban találkozhatunk vele, de nélküle szegényebb lenne a legtöbb bordói házasítás, ráadásul az őszi konyha az igazi terepe.

A legtöbbet említett tény a fajtával kapcsolatban szinte biztosan az, hogy a világ legnépszerűbb kék szőlőjének, a cabernet sauvignonnak a szülője. A franc is sok helyen van jelen a világban, azonban elsősorban a házasításokban bukkan fel, a világ Bordeaux kapcsán ismerte meg. Míg ott a bal parti pincék főként a sauvignont preferálják, addig a jobb parti részen, Pomerol és St. Emilion környékén a merlot- és a cabernet franc-ültetvények dominálnak. Nagy előnye, hogy a sauvignonnál két héttel korábban érik, így hűvösebb klímán vagy nehezebb évjáratokban is nagyobb biztonsággal hoz szép termést. Bora jellemzően kisebb testű, mint a sauvignoné, ugyanakkor savai hasonlóképpen elegánsak, míg tannintartalma alacsonyabb. Ízében málna, vörös szilva, eper és herbális-borsos fűszeresség bukkan fel leggyakrabban.

Bordeaux mellett a Loire mentén foglalkoznak vele kiemelten, itt önállóan is palackozzák. Az itteni borok stílusa könnyedebb, elsősorban a gyümölcsök dominálnak, persze a tannin itt is megvan a borban. Olaszország a világ második legnagyobb franc-termelője, Európában rajtuk kívül Magyarország, azon belül pedig Villány jelentős. Sokak szerint a fajta Villányban találta meg otthonát. Mostanra a borvidék ültetvényeinek 15%-át teszi ki, és pár éve a villányiak megalkották a 100% cabernet franc-ból készített Villányi franc-t, a borvidék vezértermékét. Az biztos, hogy a szubmediterrán klíma és a magas mésztartalmú löszös talaj mind hozzájárulnak ahhoz, hogy elegáns, komplex bor szülessen. Ehhez pedig szükség van a helyi borászok szakértelmére is, akik szerint a fajta remek alany ahhoz, hogy megmutassák saját elképzeléseiket.

Az újvilági borkészítés is felfedezte magának a fajtát, Kaliforniában, Dél-Afrikában, Chilében és Argentínában is egyre komolyabban foglalkoznak vele.

Jó savainak és tanninjainak köszönhetően a cabernet franc borok általában jól érlelhetők. Bár sokszor halljuk, hogy a legtöbb bort érdemes 5 éves koráig elfogyasztani, ezzel bátran meg lehet kockáztatni az érlelést, francia és hazai példák is alátámasztják, hogy a megfelelően tárolt bor szépen fejlődik, és akár 10-15 éves korában is teljes pompájában élvezhetjük majd. Idővel mélyülnek a gyümölcsei, tanninjai még jobban besimulnak, és a fűszeres jegyei, a borsosság nagyobb szerephez jut.

A közepes testű vörösborokkal könnyű dolgunk van, ha ételt választanánk mellé. Ráadásul a franc szép savai miatt még akár a paradicsomos fogásokkal, ecetes alapú mártásokkal is működik. Jó választás lehet akkor is, ha az ételben olyan friss zöldfűszereket használunk, mint a rozmaring, a zsálya, a kakukkfű vagy a bazsalikom. Egyesek szerint a legjobb választás vegetáriánus fogások mellé: grillezett zöldségekkel, zöldséges lasagnéval ugyanolyan jól működik, mint bruschettával.

Persze húsokhoz is kiválóan passzol, pulyka, kacsa és barbecue sertésoldalas mellett is érvényesül majd a bor.

Sebestyén Porkoláb-völgyi Cabernet Franc 2016

Míg Sebestyén Csaba Szekszárdon borászkodott, addig testvére, Csilla külföldön dolgozott sommelier-ként, ahol szép lassan megismerte a világ legjobb borait. A két testvér folyamatosan formálta egymás ízlését, ami mostanra tisztult le igazán, és ez a boraikban is tetten érhető. Az ikonikus Porkoláb-dűlő Csilla egyik kedvence, az innen készített cabernet franc tele van szederrel, szilvával, finom fűszerrel. A némileg nagyobb test mellett is jól iható bor, főként játékos savainak köszönhetően.

Liszkay Giulia 2016

A Káli-medence peremén, Monoszlón találjuk Liszkay Mihály birtokát. A világvándor tulajdonos Hollandiában és Kanadában élt, mielőtt hazatért volna. Beleszeretett a Káli-medencébe, elvarázsolta a Toszkánát idéző hangulat, a megvásárolt pince mellé pedig a környék szokásaitól eltérően kék szőlőt telepített. A meszes-agyagos talajú Pangyér-dűlőben jó helyen van a franc, ezt a bor is bizonyítja. Piros és erdei gyümölcsökről szól az illat és a korty is, ami mögött finom fűszeres réteg tűnik fel. Lendületes, jól iható bor, savainak köszönhetően jól párosítható ételekkel.

Vylyan Villányi Franc 2015

A kisharsányi birtok teraszáról páratlan a panoráma; ha az ember a Villányi borvidéken jár, az egyik kötelező látnivaló a Vylyan terasza. Ha már ott ülünk, akkor érdemes megkóstolni a kiemelten kezelt Villányi franc-t. Illata a fajtának megfelelően gyümölcsközpontú: szedret, szilvát és fekete ribizlit fedezhetünk fel benne az édesfűszerek mellett. A kortyban hangsúlyosan megjelenik a tannin is, mellettük a gyümölcsök, lecsengésében pedig az étcsokoládé. Komolyabb teste miatt marhahúsok mellé is bátran ajánljuk.


Ezek is érdekelhetnek

Friss