Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Elég magnéziumot eszel? Teszteld le!

default user icon
MME
Munka, gyerekek, háztartás, a szabadidő megszervezése: a mindennapi teendők miatt felgyülemlő feszültség könnyen magnéziumhiányt idézhet elő. Azok vannak veszélyben, akik rendkívül stresszes életet élnek, nem táplálkoznak egészségesen, és a testmozgásra sem szánnak időt. Te ilyen vagy? Tesztelj velünk!

A magnéziumhiány jóval elterjedtebb, mint hinnénk, a nőket gyakrabban érinti, nehéz észrevenni, és komoly szövődményei lehetnek. Ennek oka, hogy a magnézium fontos a szénhidrát- és a zsíranyagcseréhez, illetve az olyan tápanyagok hasznosulásához, szervezetbe való beépüléséhez, mint a kalcium vagy a D-vitamin. Legfontosabb élettani funkciója, hogy segít fenntartani a normál ideg- és izomműködést, valamint számos fontos enzimet aktivál

Ennyi magnéziumra van szükséged!

Az emberi szervezetben mintegy 25-30 g magnézium található, mely részben a csontokban, részben pedig az izom- és májsejtekben koncentrálódik. A napi ajánlott magnéziumbevitel a felnőtt nők esetében 300, férfiaknál 350, míg kismamák számára 450 mg. Gyermekeknél ez az érték az életkortól függően 50 és 250 mg között mozog. 

Ezt figyeld!

Ha ezeket tapasztalod, akkor elképzelhető, hogy magnéziumhiányban szenvedsz: szívdobogásérzés, non-stop fáradtság,  ingerültség, étvágytalanság, hasmenés. Ha csak az egyik tünetet észleled magadon, akkor egyél minél több magnéziumban gazdag ételt: teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket, burgonyát, zöld színű zöldségeket, hüvelyeseket,
dióféléket, napraforgómagot. 

Az olajos magvak egyéb jótékony hatásairól itt olvashatsz tovább >>>

Tesztelj velünk!

1. Milyen rendszerességgel sportolsz? 
A. Ritkán mozgok.
B. Hetente egyszer szakítok rá időt. 
C. Heti két-három alkalommal edzek.

2. Gyakran érzed magad feszültnek és túlterheltnek?
A. Tulajdonképpen nem, mert tudom, hogyan lazítsak. 
B. Igen, gyakran vagyok ideges. 
C. Állandóan nyugtalan és gondterhelt vagyok.

3. Gyakran izzadsz? Mennyi folyadékot iszol? 
A. Nem számít mennyire izzadok, odafigyelek a vízháztartásomra. 
B. Hol többet, hol kevesebbet. Mindenesetre általában sajnos nem iszom elég folyadékot. 
C. Gyakran leizzadok, és keveset is iszom.

4. Gyakran fáj a fejed?
A. Szerencsére csak ritkán fáj a fejem.
B. Hol enyhébb, hol erősebb a fájdalom. 
C. Gyakran szenvedek migréntől.

5. Gyakran idegeskedsz, könnyen válsz ingerültté? 
A. Ha az vagyok, veszek egy mély levegőt. Ez általában segít megnyugodni.
B. Esténként, munka után, gyakran vagyok ingerült. 
C. Gyakran van izomgörcsöm és szemhéjremegésem az idegességtől.

6. Mire ügyelsz a táplálkozásában? 
A. Kiegyensúlyozottan étkezem. Odafigyelek rá, hogy sok teljes kiőrlésű gabonából készült terméket, hüvelyeseket, dióféléket és hasonlókat fogyasszak. 
B. Próbálok egészségesen táplálkozni, de ez nem mindig sikerül. 
C. A legfőbb szempont a gyorsaság, így maradnak a kifőzdék vagy a gyorséttermi ételek...

Értékelés! 

Most számold meg, melyik betűt jelölted meg a legtöbbször! 

Ha a legtöbb válasz: A 
Alacsony kockázat: odafigyelsz magadra, és komolyan veszed a szervezeted jelzéseit, ezért nálad csekély a magnéziumhiány kialakulásának kockázata. Azért, hogy ez így is maradjon, továbbra is táplálkozz egészségesen és kiegyensúlyozottan, naponta igyál meg kb. 2 liter ásványvizet vagy gyógyteát, és a stresszes napok után kényeztesd magad pihenéssel, masszázzsal.

Ha a legtöbb válasz: B 
Közepes kockázat: ügyelj rá, hogy kielégítsd szervezeted magnéziumigényét, különösen akkor, ha a szokottnál is megterhelőbbek a mindennapjaid! Figyelj oda a már-már „normálisnak” vélt tünetekre (például fejfájás, ingerültség, idegesség, vádligörcs). A hiányzó mennyiséget magnéziumpótló készítményekkel viheted be a szervezetedbe. 

Ha a legtöbb válasz: C 
Magas kockázat: az te esetedben viszonylag nagy a kockázata az ásványianyag-hiány kialakulásának, hiszen rendkívül stresszes életet élsz. A tápanyagokban gazdag étrend és a rendszeres mozgás sokat segíthetne. Ha nem fogyasztasz elegendő zöldséget, gyümölcsöt és diófélét, konzultálj az orvosoddal arról, milyen magnéziumtartalmú étrend-kiegészítővel érdemes támogatnod a szervezetedet, hogy újra fitt legyél.

 Miért fontosak még a zöld színű zöldségek? Itt megtudhatod >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss