Hiánybetegsége a skorbut, jellegzetes tüneteivel, a C-vitamint nélkülöző táplálkozás során alakul ki. Bár megfigyelték, hogy főleg friss zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával a skorbut megelőzhető, a hatóanyag azonosítása a huszadik század harmincas éveig váratott magára.
Elég C-vitamin van a szervezetedben? Teszteld! >>>
Kellemes kötelességünk megemlékezni feltalálójáról, ugyanis Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik. Jó intuíciók és hatalmas munka árán azonosította az ominózus anyagot, és írta le a szervezetben betöltött funkcióit. Az izolálás története igazi hungarikum, ugyanis nagy mennyiségben paprikából sikerült kivonni. Szegedi kutató révén Szent-Györgyi a híres szegedi pirospaprikát használta alapanyagként. A névadás is Szent-Györgyi nevéhez fűződik, nem a kémiai szerkezetről nevezve el, hanem – stílszerűen – skorbutellenes hatásáról. Így lett aszkorbinsav. A szenzációs felfedezést Nobel-díjjal honorálták 1937-ben.
A professzor amúgy feltűnően modern ember lehetett a leírások szerint. Vallotta, hogy egészséges szellem feltétele a jó fizikum, többfajta sportot is űzött. A konzervatív tudóskörök idegeit pedig olyan – akkor extrémnek számító – szokásaival borzolta, mint például a motorozás vagy vitorlázórepülés.Szent-Györgyi Albert 1947-ben az Egyesült Államokba emigrált, mivel eddigre már több kollégáját is bebörtönözték. A Nobel –díjat a Nemzeti Múzeumnak adományozta, az érte kapott összeggel a téli háború finn áldozatait segítette.
Életének igazi mementója a C-vitamin, ami segített jobbá, egészségesebbé tenni az életünket. Talán ez az, ami naponta méltó emléket állít Szent-Györgyi Albert zsenijének.