Profiterol és képviselőfánk: 7 jó tanács, hogy tökéletes legyen az égetett tészta

default user icon
Török Zsuzsa Desszert
0
Kedvenc cukrászdai süteményed a képviselőfánk, az ekler, a profiterol vagy a Szent Honoré torta? Ne félj az otthoni elkészítésüktől, most megmutatjuk, hogyan fogj hozzá!

Szerezd be a receptben megadott hozzávalókat és máris nekiláthatsz a sütésnek. Szánj elég időt az egyes lépésekre és tartsd be az alábbiakat a siker érdekében!

1. Pontos mérés

Használj mérleget, ne bögrével, kanállal vagy gondolomra adagold a receptben előírt alapanyagokat! A legpontosabban egy digitális kijelzővel ellátott mérleg mutatja a mennyiségeket.

Égetett tészta alaprecept >>>   

2. Liszt

Akár kétszer is átszitálhatod, mert így még több levegőt viszel a tésztába. Fontos, hogy a keverésnél ne csomósodjon össze. Ezért a forrásban levő vajas vizet (vagy tejet) vedd le a tűzről, majd egyszerre öntsd bele a lisztet, ne apránként. Erőteljesen keverd fakanállal mindaddig, amíg a massza elválik az edény falától és gömb alakban összeáll. Ekkor tedd vissza a tűzre, és magas hőfokon verd tovább még kb. 1 percig. Ettől szilárdabb lesz az állaga. Az „égetést” addig folytasd, amíg az edény alján vékony hártya képződik. 

3. Tojások hozzáadása

Friss tojást használj, és egyenként dolgozd a forró masszába. Ehhez a művelethez már használhatsz konyhai robotgépet, ha előzőleg átrakod a masszát egy keverőtálba. (A gépre a gyúrópálcát tedd fel.) Az utolsó tojás hozzáadása előtt ellenőrizd a tészta állagát. Ha már erősen fénylik és úgy válik le a fakanálról vagy a gyúrópálcáról, hogy szálat húz, ne adj hozzá több tojást, mert a túl lágy tészta sütéskor szétfolyik. Esetleg verd fel az utolsó tojást, és csak a felét dolgozd bele a masszába.

4. A tészta adagolása

Képviselőfánkhoz, profiterolhoz két kanállal formázz kis gombócokat, vagy habzsákból nyomj halmokat a sütőpapírral leterített tepsibe. Eklerfánkhoz csíkokat nyomj. A masszát vizes kézzel is formázhatod. Ügyelj a kellő távolság megtartására, mert a tészta sütés közben megdagad! Sütőpapírból lehetőleg szilikonost használj, vagy kend meg a normál sütőpapírt vajjal, margarinnal – így könnyebben leválaszthatod róla a megsült tésztát.

5. Sütés

Minden égetett tésztát a receptben előírtak szerint kell sütni, ez a hőfokra és a sütési időre egyaránt vonatkozik. Alapszabály, hogy a sütő jó forró legyen. Az első 20 percben ne nyisd ki az ajtaját! A sütési idő végén szurkálj meg minden fánkocskát pl. hústűvel, hogy a belsejében keletkezett gőz eltávozhasson. Így nem puhul meg vagy esik össze a kisült tészta. Van, aki a készre sült égetett tésztát az elzárt sütőben hagyja teljesen kihűlni, de jobb rácsra tenni, hogy mindenhol érje a levegő.

6. Töltés

A kész sütemény levegős és laza, a belseje üreges. Az eklerfánkot késsel vágd félbe, a képviselőfánk felső harmadáról konyhai ollóval tudod a legszebben levágni a kalapot. A kellően üreges profiterolba hosszú csöves habzsákból közvetlenül belenyomhatod a tölteléket. Az égetett tészták töltéséhez tetszésed szerint főzhetsz pudingot vagy cukrászkrémet, de akár sós sajtkrémet is készíthetsz. Végül a képviselőfánkra tedd fel a kalapját, a kész profiterolra és az eklerfánkra pedig kenj vagy csorgass olvasztott csokoládét! Szobahőmérsékleten hagyd megszilárdulni a mázt, majd tálalásig tartsd hűtőszekrényben a sütit.

Cukrászkrém (sárgakrém, crème pâtissière) recept >>> 

Finomságok cukrászkrémmel >>> 

7. Szent Honoré torta

A fantáziadúsan díszíthető Szent Honoré torta receptje sütőport is előírhat. Fontos, hogy ezt nem szabad a liszthez vegyíteni, mert a forró tésztában idő előtt hat a lazítóereje. Ezért csak a legvégén dolgozd az összeállt masszába!

Képviselőfánk receptek >>> 

Profiterol receptek >>> 

Különleges fánkok égetett tésztából >>>  

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Magazin