Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Ekler fánk túrókrémmel töltve

default user icon

Hozzávalók

  • 5 dkg vaj
  • 7 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 7,5 dkg liszt
  • 2 db tojás + 1 db tojássárgája
  • 1 késhegynyi sütőpor
  • 1 db vaníliarúd
  • 1,25 dl tej
  • 1 db biocitrom leve + 1 tk reszelt héja
  • 7,5 dkg nyers marcipánmassza
  • 25 dkg mascarpone
  • 2,5 dkg porcukor + a szóráshoz
  • 12,5 dkg túró
  • 1 ek mandulalikőr vagy -szirup
  • 3 db vérnarancs

Elkészítés

    1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Fazékban 1,25 dl vizet forralunk a vajjal, 1 tk cukorral és a sóval együtt. A tűzről levéve beleöntjük a lisztet, és fakanállal addig verjük, amíg a massza gombóccá összeáll. Erős tűzön, keverés közben melegítjük kb. 1 percig, majd miután az edény alján fehéres bevonat képződött, egyenként belekeverjük a tojásokat. Végül beledolgozzuk a sütőporral elvegyített tojássárgáját.
    2. A nagy csillagcsöves habzsákba töltött tésztából sütőpapírral leterített tepsire 12 db kb. 8 cm hosszú csíkok nyomunk. A fánkokat az előmelegített sütőben, alulról a 2. sínen aranybarnára sütjük kb. 25 perc alatt, majd kivesszük, langyosra hűtjük, és fűrészes élű késsel keresztben félbevágjuk.
    3. A hosszában felhasított vaníliarúd magjait kikaparjuk, és a rudat a kikapart velővel együtt a felforrósított tejbe tesszük. (Ne forraljuk!) Hozzáadjuk a citromhéjat 1 tk cukorral együtt, belereszeljük a marcipánmasszát, és kevergetve feloldjuk. Végül belevegyítjük a mascarponét, a porcukrot és a túró t, majd 3-4 ek citromlével és a likőrrel simára keverjük.
    4. A narancsok héját a fehér réteggel együtt levágjuk, és a gerezdeket kifilézzük. A maradék cukrot serpenyőben, közepes tűzön aranybarnára karamellizáljuk, és megfuttatjuk rajta a narancsfilét.
    5. A krémet csillagcsöves habzsákba töltjük, és a fánkok alsó részének üregébe töltjük. Ráhelyezzük a felső részeket, és a fánkokat megszórjuk porcukorral. A narancsot külön kínáljuk hozzá.

    Különleges fánkok >>> 

    EPRES EKLER FÁNK >>> 

Megjegyzés

Karamellizált narancs nélkül is nagyon finom tea vagy kávé mellé.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek