Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Ehető adventi koszorú

default user icon
Ehető adventi koszorú

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 1kg bl 55 liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 10 dkg porcukor
  • 4 db tojás sárgája
  • 45 dkg zsír
  • 2,5dl tej
  • 12g só
  • A töltelékhez:
  • 20 dkg füge
  • 10 dkg datolya
  • 5 dkg aranymazsola
  • 1 dl tokaji aszú
  • 5 dkg aszalt szilva
  • 1 dkg fenyőmag
  • 5 dkg dió
  • 2 dkg pisztácia
  • 3 dkg étcsokoládé
  • Kész hozzávalók:
  • 4 db cannoli hüvely
  • piros marcipán
  • szegfűszeg
  • 20 dkg fehércsokoládé
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 2 db tojás a kenéshez
  • A karamelllánghoz:
  • 10 dkg cukor
  • 4 db fogpiszkáló

Elkészítés

     

    Szabadfi Szabolcs, vagyis Szabi, a pék receptje

    1. A tészta száraz összetevőit összeöntjük a nedves összetevőkkel, majd elindítjuk a robotgépet. Elkezdjük hozzáadni a zsiradékot, majd 8 percen keresztül készre dagasztjuk. A tésztát lefóliázzuk, és minimum egy-két órára hűtőbe rakjuk.
    2. A töltelékhez a magokat külön-külön lepirítjuk. A pisztácia felét tegyük félre.
    3. A fügét lepürésítjük, hozzáadjuk az apróra vágott datolyát, tokaji aszúba áztatott aranymazsolát, abormaradékát, a durvára vágott aszalt szilvát, az étcsokoládét valamint a lepirított magokat. Ezeket egyenletes masszává keverjük.
    4. A tésztából 10 dkg-ot kiveszünk, hogy levéldekort csináljuk belőle.
    5. A maradék tésztát 2-3 mm-esre nyújtjuk, majd a fügés masszát egyenletesen eloszlatjuk rajta. Feltekerjük a tésztát, és koszorú formát készítünk belőle. Két tojás sárgájával lekenjük, majd fél órát meleg helyen kelesztjük.
    6. Amíg kel a tészta, serpenyőben felhevítjük a cukrot, világos karamellt készítünk belőle, ezt követőena zsírpapírra tett fogpiszkálóra óvatosan lángot formázva belőle lecsöpögtetjük az égetett cukrot, majd hagyjuk megdermedni.
    7. A cannoli hüvelyek egyik végét vízszintesre vágjuk, hogy ez adja a gyertyánk testét. Fehércsokit olvasztunk vízfürdő fölött, majd temperáljuk a csokoládét, magyarul a csokoládé 1/3-át melegítjük csak föl 45 fokra, mikor teljesen felolvadt, hozzáadjuk a nem felolvadt csokoládét is, majd folyamatosan addig keverjük amíg 32 fokosra nem hűl. A canollik külsejét megforgatjuk a fehércsokiban, majd kókuszreszelékbe hempergetjük.
    8. A kimaradt tésztából leveleket formázunk, és feltesszük a koszorúnkra esztétikusan. Egész tojással lekenjük, majd újabb fél órát pihentettjük. 180 fokraelőmelegített sütőben 30 percig sütjük a koszorút. 
    9. Amíg sül, a piros marcipánból apró golyókat formázunk, ez lesz a csipkebogyónk, majd szegfűszeget szurkálunk a szélébe.
    10. A kisült, kihűlt koszorúnkat el is kezdhetjük díszíteni. A megmaradt fehércsokival finoman megkenjük a levelek felületét és megszórjuk a félretett pisztáciával. A koszorú négy sarkába fehércsokit használva ragasztóként a canollihüvelyeket felállítjuk, majd fehércsokit rétegezünk bele. Ha az megszilárdult, beleszúrjuk az égetett cukor lángocskánkat, majd a koszorú többi részén a “csipkebogyókat” is elhelyezzük.

    A RECEPTET VIDEÓN, ITT NÉZHETED MEG! 

     

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin