Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Együtt élni a lisztérzékenységgel

A lisztérzékenység (cöliákia) olyan örökletes betegség, amely csak folyamatosan betartott étrenddel kezelhető. A zavarokat okozó összetevő valójában a legtöbb gabonafélében meglévő glutén komponense: az alfa-gliadin.

A tünetek

A betegséget kisbabáknál általában a lisztes táplálékok bevezetése után, 14-18 hónapos korban veszik észre. Ismertek azonban olyan esetek is, amikor csak felnőttkorban diagnosztizálják az enyhe tünetek miatt a betegséget.  A lisztérzékenység legjellemzőbb tünete a hasmenés. A gliadin hatására a vékonybél nyálkahártyája ugyanis elsorvad, és a bélbolyhok eltűnnek. A felszívó felület károsodása miatt valamennyi tápanyag felszívódása romlik, emiatt a cöliákiás gyerek a fejlődésben visszamarad, izomzata petyhüdtté válik. A lelki tüneteket – kedvetlenség, ingerlékenység – gyakran étvágytalanság is kíséri.

Mit tehetünk?

Ki kell iktatni az étrendből a gabonafélék jelentős részét, amelyek glutént tartalmaznak. Ezek: a búza, az árpa, a rozs, a zab, de nem fogyasztható az összes olyan élelmiszeripari termék, ami – akár kis mennyiségben is – tartalmaz ilyen komponenst. Garantáltan gluténmentesek azok a készítmények, amelyeket áthúzott búzakalász grafikus ábrájával jelölnek, vagy szerepel a terméken a „lisztérzékenyek is fogyaszthatják” vagy „gluténmentes” felirat.

Gondoljunk csak bele, mennyi mindenhez használunk lisztet! A betegnek nem csak a hagyományosan készült kenyérről, péksüteményről, főtt tésztáról és süteményről kell lemondania. Liszttel rántunk vagy habarunk, lisztet és zsemlemorzsát használunk a hús, sajt, gomba panírozásához is.

Veszélyes - biztonságos

A cöliákiás betegnek még a reggeli müzlit, a nápolyit, kekszet is száműznie kell étrendjéből. Arra pedig még kevesebben gondolnak, hány húsipari termék tartalmaz búzalisztet: a hurka, a májkrém, az előre sütött, panírozott félkésztermékek, akár baromfiból, akár zöldségből készültek, a különböző hamburgerek, bélszínrolók és társaik. Mivel a csomagoláson kötelező feltűntetni a termék összetételét, ki tudjuk szűrni a diétába nem illeszthető élelmiszereket.

A helyettesítő élelmiszerek azonban jól használhatók. A búza kiváltható rizs-, kukorica-, burgonya- és szójakészítményekkel (liszt, keményítő, pehely), kaphatók speciális gluténmentes tészták, kenyérporok is. Legegyszerűbb a levesek és a főzelékfélék sűrítése, hiszen az étkezési keményítőt egyébként is sok háztartásban használják. Arra viszont ügyelni kell, hogy a keményítő készülhet búzából is, és az nem használható!

Mivel a gluténmentes liszt szemcséi – keményítő híján – kevésbé tapadnak, az ilyen tészta vagy sütemény készítésekor több tojást, zsíradékot, élesztőt kell használni.

Gluténmentes kenyér kapható, de meglehetősen drága. Helyettesíthető rizsből készült préselt gabonapehellyel, vagy gluténmentes extrudált kenyérrel, de előbb vagy utóbb a családok sort kerítenek a házi sütésre, hogy végre az „igazit” megközelítő kenyeret, elfogadhatóbb áron lehessen fogyasztani. Érdemes többféle receptet kipróbálni, mert nemcsak az összetevőkön, hanem az otthoni sütőn is múlik, hogy milyenre sikerül kenyerünk.

Sokszor az étrend összeállítását tovább nehezíti, ha cukorbetegséggel, vagy más anyagcsere betegséggel együtt fordul elő a lisztérzékenység. Ilyenkor természetesen igazodni kell a társbetegség dietetikai kötöttségeihez is.

És akkor jöjjön néhány finomság, amit lisztérzékenyek is ehetnek! 

Próbáld ki az alábbi recepteket! Vagy válogass kedvedre itt >>>


Sárgaborsópüré leves

Hozzávalók 4 személyre:
24 dkg sárgaborsó
2 kávéskanál napraforgóolaj
1 db kisebb vöröshagyma

4 evőkanál tej
2 kávéskanál citromlé

Elkészítés: A kiválogatott és megmosott feles borsót a főzés előtt legalább 3-4 órával annyi langyos vízbe áztatjuk, hogy éppen ellepje. Ezután feltesszük főni, majd hozzáadva a még szükséges vízmennyiséget, sózzuk, beletesszük az egészbenhagyott, megtisztított és lemosott vöröshagymát, majd fedő alatt, gyenge erősségű főzőfelületen puhára főzzük. Amikor a borsó felpuhult, a vöröshagymát kiemelve, áttörjük vagy turmixoljuk, és az olajból és kukoricalisztből készített zsemleszínű rántáshoz hozzáadva, sóval, tejjel és a citromlével ízesítve összeforraljuk, majd tálaljuk.

Munka: 60 perc
1 adag: 279 kcal




Boros csirkecomb

Hozzávalók 4 személyre:
4 csirkecomb
10 dkg kolozsvári füstölt szalonna
10 dkg paradicsompüré
1 dl száraz fehérbor
1 teáskanál mustár
1/2 citrom leve és reszelt héja
1 dl tejföl

Előkészítés: A csirkecombokat megmossuk, kettévágjuk, besózzuk. A szalonnát nagyon vékonyan felszeleteljük. A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: Egy tűzálló tálat kibélelünk a szalonna felével. Ráfektetjük a húsdarabokat. A paradicsompürét elkeverjük a borral, a mustárral, a citrom levével és reszelt héjával. A mártást a húsra öntjük. Befedjük a maradék szalonnával. Kevés vizet öntünk a hús alá, a tálat alufóliával befedjük, és a sütőben kb. 40 percig sütjük. Majd eltávolítjuk a fóliát, ha kell pótoljuk az elpárolgott nedvességet (ne hideg vízzel vagy borral, mert a tál elrepedhet!), és a combokat ropogós pirosra sütjük. A tejföllel meglocsolva tálaljuk.

Munka: 15 perc
Fogyasztható: 1 óra 15 perc múlva
1 adag: 433 kcal


Stefánia-vagdalt

Hozzávalók 4 személyre:
24 dkg sertéshús
1 db kisebb vöröshagyma
1-2 kávéskanál petrezselyemzöld
1-2 db tojás
1 db főtt tojás

2 szelet kukoricakenyér
2 kávéskanál napraforgóolaj
1 kávéskanál őröltbors

Elkészítés: A lemosostt sertéshúst ledaráljuk, majd hozzákeverjük a nyers tojást, a beáztatott és kinyomkodott kukoricakenyeret, sót és az olaj felén megfonnyaszott vöröshagymát, őrölt borsot, petrezselymet. Ezután a masszát jól összedolgozzuk, majd a keményre főtt és megtisztított tojást a henger alakúra formált húsmassza közepébe tesszük. Ezután az olajjal kikent peremes sütőlemezre helyezzük, vízzel és olajjal megkenjük, meglocsoljuk és megsütjük. A sütéshez a közepes erősség a legmegfelelőbb. A húst sütés közben a levével locsolgatjuk, hogy ki ne száradjon.

Munka: 90 perc
1 adag: 277 kcal

Gombafelfújt

Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg gomba
4 evőkanál kukoricaliszt
2 dl tej
1-2 db tojás

2 kávéskanál petrezselyemzöld
szerecsendió
2 kávéskanál margarin
2 kávéskanál napraforgóolaj

Elkészítés: A megtisztított gombát lemossuk, majd apróra összevágva a vágott petrezselyem felével felteszzük az olajjal kikent teflonbevonatú edénybe. Gyengén sózzuk, majd adagonként egy evőkanálnyi vizet hozzáadva fedő alatt puhára pároljuk. Közben a forrásban levő tejbe hintjük a kukoricalisztet állandó keverés mellett, és addig főzzük, amíg az edény falától el nem válik. Hozzákeverjük a margarin felét, amikor kihűlt, hozzáadjuk a gombát, a tojássárgáját, a sót, szerecsendió-reszeléket és a maradék petrezselymet. Jól összekeverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. Ezután a margarinnal kikent pudingformába tesszük, és gőzben kifőzzük.

Munka: 40 perc
1 adag: 223 kcal

Burgonyakása

Hozzávalók 4 személyre:
65 dkg burgonya
4 evőkanál kukoricaliszt
4 evőkanál tej

4 mokkáskanál margarin
4 dkg sajt

Elkészítés: Az alaposan megmosott burgonyát meghámozzuk, majd egyenlő nagyságú kockákra vágva, gyengén sózva, meleg vízbe feltesszük főni. Lehetőleg annyi vizet tegyünk rá, hogy a burgonyát majdnem ellepje. Ezután gyenge erősségű főzőfelületen, fedő alatt puhára főzzük. Amikor a burgonya már villával szétnyomható, a főzőlé leöntése nélkül a burgonyát összetörjük, és melegen belekeverjük a kukoricalisztet, a forró tejet, és ízlés szerint sózva alaposan kikeverjük. Ezután hozzáadjuk a margarint, és addig főzzük állandó keverés mellett, amíg a liszttel össze nem főtt. Melegen, a reszelt sajttal meghintve tálaljuk.

Munka: 50-60 perc
1 adag: 285 kcal

Keksz rizslisztből

Hozzávalók 10 személyre:
30 dkg rizsliszt
8 dkg cukor
2 db tojás
10 dkg margarin
1 kávéskanál vaníliás cukor
1 kávéskanál sütőpor

Elkészítés: A rizslisztet a cukorral, a tojással, a szobahőmérsékleten tartott margarinnal, vaníliás cukorral, sütőporral összemorzsoljuk, majd annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy könnyen formálható tésztát kapjunk. Ezután meleg helyen legalább fél órát pihentetjük, és a húsdarálóra szerelt kekszformán átengedve tetszés szerinti alakzatra formáljuk. Ezután a zsiradékkal kikent sütőlemezre rakva, előmelegített sütőben, a közepesnél gyengébb erősség mellett rózsaszínűre sütjük. A megsült kekszet kiszedve még melegen lehetőleg takarjuk le alufóliával, hogy ne száradjon ki.

Munka: 60 perc
1 adag: 230 kcal

Rizspalacsinta

Hozzávalók 4 személyre:
4 tojás
8 evőkanál tej
8 dkg rizsliszt
1 dl szódavíz
2 evőkanál olaj
2 evőkanál porcukor

Előkészítés: A tojást kikeverjük a tejjel, beleszitáljuk a rizslisztet, és fél órát állni hagyjuk.
Elkészítés: A masszába belespricceljük a szódavizet. A tésztából a szokásos módon, kevés megforrósított olajon palacsintákat sütünk. Lekvárral, cukros-fahéjas kakaóporral, diókrémmel vagy vaníliás túróval töltjük, feltekerjük és meghintjük porcukorral. Sós változatban is készíthető: hagymás gombával, darált pörkölttel, sonkával, sajtkrémmel, zöldségpürével tölthetjük. Reszelt sajttal meghintve kínáljuk.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag: 214 kcal

További finom recepteket találsz itt >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss