Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Együnk sok antioxidánst! Jó, de mi az, és miben van belőle sok?

default user icon
MME
A kiegyensúlyozott, antioxidásokban gazdag táplálkozás rendkívül fontos ahhoz, hogy szervezet fel tudjon lépni a káros szabad gyökök ellen. Most elmondjuk, mik ezek, és mely élelmiszerek tartalmaznak ebből elegendő mennyiséget!

Mi az az antioxidáns?
 
Az antioxidáns olyan, a természetben előforduló vagy mesterségesen előállított molekula, amely segíti a szervezetet az oxidációval szembeni védekezésben, azaz a szöveti oxigén nyomásának alacsonyan tartásában vagy a nemkívánatos oxidáció megakadályozásában.
 
Mi emelheti az antioxidáns igényünket?
 
A dohányzás, az alkohol- és gyógyszerfogyasztás, a különböző betegségek, a fokozott sporttevékenység, valamint a droghasználat. Egészséges táplálkozás esetén, elegendő zöldség- és gyümölcsfogyasztással, természetes úton juthatunk hozzá a számunkra szükséges antioxidáns mennyiséghez.


 
Ezeket együk!
 
Magas az antioxidáns tartalma a friss, színes növényi táplálékoknak, egyrészt a klorofill, másrészt a flavonoid tartalmuk miatt.

Az antioxidánsok között megtalálhatók vitaminok, ásványi anyagok és különféle mikroelemek is. Ide soroljuk többek között az E-vitamint (olajos magvak és a belőlük készül olajak, búzacsíra, zöldségek, gyümölcsök, húsfélék), a C-vitamint (zöldségek, gyümölcsök), az elővitaminok közül a karotinokat (például a béta karotin, mely a sárgarépában, a sütőtökben, a sárgadinnyében és a tojássárgájában fordul elő).

Külön kiemelhetjük a paradicsomot a benne lévő likopin miatt, amely nagy hatásfokú antioxidáns, és a feldolgozott paradicsomban is jelen van!

Ezek is érdekelhetnek

Friss